O parte din cetățenii României se confrunta cu o nouă problemă.
Nu au unde să-și mai schimbe buteliile de gaz, goale cu altele pline.
Am făcut o declarație politică precum și o întrebare cu acest subiect, întrebare adresată d-lui ministru al energiei Burduja.
La nivelul întregii țări a devenit o adevărată aventură încărcarea sau cumpărarea unei butelii de aragaz pline.
Românii care au ghinionul să nu se fi racordat la rețeaua de alimentare cu gaze naturale și depind de butelii sunt puși acum în fața unei crize majore, despre care autoritățile statului nici măcar nu au vorbit.
Stațiile de carburant care aveau această activitate lucrativă nu mai vând butelii. Nicăieri nu se mai încarcă butelii de aragaz. În sate se mai găsesc butelii de aragaz dar aprovizionarea este defectoasă.
Criza a apărut în momentul în care stațiile GPL au refuzat să mai încarce recipientele goale, aduse de oameni, după tragedia de la Crevedia, care a fost urmată de controale.
Controalele stricte au oprit practic distribuirea acestora.
Buteliile vechi au ieșit din perioada de garanție și nu mai pot fi schimbate.
Depozitele societăților care le încărcau sunt pline cu butelii vechi, iar recondiționarea lor costă foarte mult.
În prag de iarnă, fiind vorba mai ales de persoane din grupele de risc, statul ar fi trebuit să găsească soluții, însă firmele care fac distribuția buteliilor de gaz de gaz pentru gospodării nu se pot impune în fața autorităților.
Aceste firme au fost lăsate fără activitate, de aproape două luni și jumătate, în mai multe zone din țară, pentru că nu mai pot încărca buteliile cu Butan – singurul gaz care este admis pentru această activitate.
Criza artificială a gazului pentru butelii mai servește și statului, pentru că din 2020, Guvernul României și-a asumat niște indicatori imposibil de atins în extinderea rețelelor de alimentare cu gaz metan.
O astfel de situație, mai ales în prag de iarnă și înainte de anul electoral 2024, ar putea forța Unitățile Administrativ-Teritoriale să depună urgent proiecte pentru rețelele de gaze din localități, iar pe consumatori i-ar forța să se racordeze în cel mai scurt timp, rezolvând astfel și problema indicatorilor din statisticile guvernamentale, în raportările ulterioare la UE.
În anul 2020, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru Programul Național de Introducere a Gazelor Naturale în Locuințe, cu o finanțare din fonduri europene de 500 de milioane de euro, care vizează 200.000 de gospodării. Doar 36% din totalul gospodăriilor erau racordate la gaze, ceea ce înseamnă că restul se încălzesc în continuare cu lemne, folosind buteliile pentru aragaz.
Și iată cum o criză artificială creată cu acordul statului, cu efecte negative asupra populației poate ajuta același stat în atingerea unor indicatori asumați în fața Uniunii Europene.
Deputat Dănuț AELENEI