În urma incendiului produs pe bulevardul Mamaia din Constanța, o femeie și-a pierdut viața iar România pică încă odată testul profesionalismului și al încrederii în serviciile publice în situații de urgență.
Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat la ora 9.14 iar primele autospeciale de stingere aflate la aproximativ 2 km de locul producerii incendiului au ajuns in relativ scurt timp.
Când pompierii au ajuns la fața locului au constatat că incendiul se manifesta cu degajare mare de fum și… surpriză! La nivelul județului Constanța există doar trei autoscări care deservesc întreaga zonă de competență iar cea mai apropiată de locul incendiului se afla la Detașamentul de Pompieri Palas, la 8 km distanță.
Și dacă despre perna gonflabilă care nu putea fi folosită din cauza timpului scurt în care au decurs nefericitele evenimente nu ar mai fi multe de spus, nimic nu scuză lipsa de reacție a salvatorilor. Autoritățile și-au arătat iar neputința, incompetența, indolența.
Scara rulantă care ar fi putut ajuta femeia să iasă în siguranță pe balcon a sosit cu întârziere de 20 minute. A ajuns la 2 minute după ce femeia s-a desprins de la balcon și și-a găsit sfârșitul. Sub ochii celor care ar fi trebuit să o salveze dar au privit neputincioși ca la spectacol.
Toată această tragedie se întâmplă într-o țară în care se moare pe rupte din cauza instituțiilor statului aflate în slujba cetățeanului. Într-o țară în care serviciile de intervenție tratează superficial cazurile de urgență, sunt mereu nepregătite, au protocoale defectuoase și logistică insuficientă.
Cum este posibil ca într-un municipiu dintr-o țară europeană să existe o singură autoscară? Câte dezastre trebuie să se mai întâmple ca astfel de acțiuni să fie făcute cu simț de răspundere în baza unui plan de intervenție și cu toate mijlocele necesare?
Într-o țară normală ar urma anchete, demisii pe loc, dosare penale. În România vom avea explicații frivole, rapoarte recitate mecanic și impasibil și niciodată vinovați sau remedierea problemelor.