15.4 C
Constanța
vineri, 23 februarie 2024

Șeful de misiune al OMS: Ipoteza „probabilă” a originii Covid: o scurgere de laborator!

spot_img

Trebuie citit

A scăpat virusul care a dat naștere la Covid-19 dintr-un laborator din Wuhan, orașul chinez unde au fost depistate primele cazuri la sfârșitul anului 2019, provocând o pandemie mondială? Aceasta este una dintre ipotezele „probabile”, potrivit șefului misiunii de investigare a originii pandemiei.

„Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren prin prelevarea de probe este una dintre ipotezele probabile. Aici virusul trece direct de la lilieci la oameni”, a declarat Peter Embarek, șeful delegației de oameni de știință internaționali trimiși în China de OMS pentru a investiga originea Covid-19, pentru televiziunea publică daneză TV2.
Într-un documentar intitulat „Misterul virusului – Căutarea adevărului în China de către un danez”, difuzat joi pe canalul danez, omul de știință vorbește pe larg despre misiunea pe care a condus-o la Wuhan și este foarte critic la adresa Chinei.
Prima fază a studiului, realizată la începutul anului la Wuhan – considerat leagănul pandemiei -, a concluzionat totuși, la 29 martie, că ipoteza unui incident de laborator rămâne „extrem de improbabilă”.
Potrivit lui Peter Embarek, a fost dificil pentru echipa sa să discute această teorie cu oamenii de știință chinezi.
„Până cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii, încă nu am fost de acord să menționăm „teoria laboratorului” în raport”, explică cercetătorul în documentar.
În urma acestor schimburi, delegația OMS a obținut permisiunea de a vizita două laboratoare în care se efectuau cercetări asupra liliecilor, explică el.
În timpul acestor vizite, „ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut vorbi și pune întrebările pe care doream să le punem, dar nu am avut posibilitatea de a consulta nicio documentație”, detaliază Peter Embarek în documentar.
În cele din urmă, omul de știință subliniază că niciun liliac nu trăiește în sălbăticie în regiunea Wuhan și că singurele persoane care ar fi putut intra în contact cu liliecii suspectați de a fi purtători ai virusului care provoacă Sars-Cov-2 sunt angajații laboratoarelor din oraș.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri