25.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Sondaje de opinie despre alegeri – o analiză a surprizelor care ar putea să apară

spot_img

Trebuie citit

Partidele politice dar și jucătorii interesati de/din eșicherul politic se întrec în comandarea sondajelor de opinie referitoare la alegerile locale și parlamentare ce vor urma. Din păcate, multe din ele „din burtă”, fabricate. Și asta pentru că domeniul e prea puțin reglementat și nici legea, nici cetățenii, nu sancționează în vreun fel MINCIUNA. Nicio televiziune „de știri” nu se deranjează ca, după alegeri, să compare elucubrațiile unor „case de sondaj” de dinainte de alegeri, cu rezultatele finale. Și să dea cu ele de pământ. Iar competitorii electorali să le scoată de pe piață, nemaiapelând la ele. Și să le lase fără un bussiness profitabil, cu costuri minime.

Există și acum, când vorbim, o intoxicare a publicului, nu numai constănțean, cu informații care încearcă să manipuleze rezultatele votului de pe 9 iunie. Cele mai multe încearcă să descurajeze electoratul unor partide cu șanse în alegeri, cum sunt bunăoară USR sau AUR, care nu se află printre favoriți, dar ar putea face surpriza.

În cursa de primar, un candidat îngrozit de pierderea fotoliului ca Vergil Chițac, se teme ca fie Cupșa, Stelian Ion sau Horia Constantinescu să-i sufle în ceafă și să-l depășească pe linia de plutire. Actualul primar, Vergil Chițac, alături de Ovidiu Cupșa, candidatul AUR, și Horia Constantinescu, candidatul PSD, se află în marja de eroare, ceea ce indică o cursă electorală extrem de tensionată și imprevizibilă.

Un recent sondaj, realizat de o casă mai puțin cunoscută, dar destul de serioasă – Institutul Sociologic pentru Studii Politice ne arată însă că bătălia electorală de la malul mării nu e nici pe departe decisă, încă. Un aspect important al sondajului este faptul că peste 60% dintre respondenți nu au oferit răspunsuri clare la întrebările adresate. Aceasta sugerează că există un segment semnificativ de alegători care preferă să nu-și exprime opinia deschis.

Este foarte probabil ca printre aceștia să se numere un număr semnificativ de votanți ai AUR care, din diverse motive – teama de autorități, interese personale directe, un anumit sentiment de „rușine” – ezită să-și declare public sprijinul. Această tendință a fost observată și în alegerile din 2020, când sondajele subestimau semnificativ popularitatea AUR. Cei mai mulți așteaptă pollurile de cu câteva zile de dinainte de scrutin, pentru a vota cu candidatul plasat pe locului al doilea, deciși să nu-l mai voteze pe Chițac niciodată.

De altfel, Chițac este într-o ușoară scădere, față de 2020 și este posibil să mai piardă câteva procente până pe 9 iunie, dacă masa de votanți va fi mai mare decât cea de respondenți. Iar Ovidiu Cupșa se află pe un val de creștere, o dată cu prezentarea unei campanii ceva mai consistente și mai focusate, mai ales pe electoratul non-AUR.

Analizând acest context, este posibil ca AUR să aibă o bază de susținători mai largă decât indică sondajele actuale, ceea ce ar putea duce la o răsturnare de situație. Candidatul AUR, Ovidiu Cupșa, ar putea profita de acest fenomen, în special dacă rata de participare la vot va fi ridicată, iar mulți din alegătorii tradițional de stânga (dar și de dreapta) îl vor prefera celorlalți candidați de pe aceeați parte a eșicherului ideologic. Este de așteptat ca o prezență mai mare la urne să favorizeze acest partid, având în vedere că există o mare “masă tăcută”, care pare să își dorească schimbarea.

În concluzie, pe fondul unei competiții electorale intense și imprevizibile, există o posibilitate reală ca Stelian Ion, Horia Constantinescu, dar mai ales Ovidiu Cupșa să recupereze aparentul decalaj.

Mobilizarea la vot va juca un rol crucial în determinarea rezultatului final, iar implicarea activă a electoratului poate influența semnificativ soarta alegerilor în Constanța. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile și cine va reuși să câștige încrederea alegătorilor în ziua decisivă.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri