„În campania electorală din anul 2020, actualul primar ales de doar 10% dintre constănţenii cu drept de vot, domnul Vergil Chiţac, se trăgea des în poze cu Emil Boc şi Ilie Bolojan, pe care ni-i prezenta drept luminile administrative de la care va lua exemplu în procesul de reconstrucţie a municipiului Constanţa.
Între timp, printre multe altele, numai în acest an Emil Boc a inaugurat în cartierul clujean Mănăştur o bază sportivă cu o suprafaţă de 4,3 ha. şi care a costat 6,5 milioane euro, iar Ilie Bolojan a inaugurat în localitatea Salonta al treilea bazin didactic din totul celor şapte proiectate în tot judeţul Bihor şi a căror valoare totală se ridică la aproximativ 7,2 milioane de euro. Inutil să vă reamintesc că şi noi, consilierii USR, i-am propus primarului Chiţac construirea unui bazin didactic în zona Şcolii gimnaziale 8, dar până şi un perete ar fi fost mai receptiv decât a fost/este edilul nostru.
În timp ce Boc şi Bolojan inaugurează obiectiv după obiectiv, constănţenii au rămas cu pozele dintre cei trei şi cu şantierele deschise pentru proiectele demarate de administraţia PSD în perioada 2016-2020. Nimic nou, nimic din cele promise în campania electorală, nimic din Cluj sau Oradea la Constanţa.
Doar aroganţă, nesimţire, blocarea sau, după caz, asumarea ideilor noastre şi…tunuri.
Da, tunuri, dragii mei.
Multă vreme am crezut că tunurile din bani publici sunt doar apanajul administraţiei PSD. M-am înşelat. Evident că este şi apanajul lor, doar că noua administraţie liberală pare să-şi fi propus să bată toate recordurile în domeniu.
Recent, Primăria condusă de Vergil Chiţac a publicat pe SEAP un anunţ privind achiziţionarea de material dendro-floricol pentru plantat. Valoarea totală şi rotunjită este de 98 milioane de lei, adică 20.000.000 euro.
Să mai citim o dată: 20.000.000 euro pentru arbori, arbuşti decorativi şi arbuşti pentru gard viu, liane decorative, trandafiri şi plante decorative. Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă aceşti bani, să spunem că ei reprezintă aproximativ 7,9% din veniturile estimate sau 6,8% din cheltuielile proiectate în bugetul pe anul 2022 sau 17,6% din bugetul destinat dezvoltării municipiului Constanța.
Ca să ne facem o idee şi mai clară, reabilitarea atât străzii Ştefan cel Mare, cât şi a tronsonului cuprins între Gara CFR şi Staţiunea Mamaia, este mai ieftină. Primul proiect ne costă în jur de 89.860.000 lei, adică 18.340.000 de euro, al doilea aproximativ 91.370.000 lei, adică 18.650.000 euro. Deci, în anul 2023 Primăria şi-a propus să spargă pe floricele mai mulţi bani decât pe oricare dintre cele două mari obiective de investiţii menţionate mai sus, obiective începute de Făgădău şi asumate cu seninătate de Chiţac.
Desigur, lista cu ce se poate face de 20.000.000 euro este lungă, de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, la creşe, grădiniţe, şcoli, licee, săli de sport, pieţe şi până la toate parcurile din oraş. Interesant ar fi să vedem şi câţi ani vor face la final cei care vor analiza ofertele, întrucât această achiziţie miroase de la o poştă a tun, a jaf ordinar.
Este limpede pentru toată lumea, inclusiv pentru echipa lui Chiţac, că băieţii sunt pa în 2024. Le-au mai rămas doi ani de mimat şi de păpat. De mimat că fac ce au promis, de păpat bugetul oraşului, fără nicio jenă şi frică.
Sper ca DNA să monitorizeze cu atenţie această achiziţie, mai ales că deja se vorbeşte în spaţiul public despre faptul că numele potenţialului câştigător ar fi strâns legat de numele unui important personaj din anturajul primarului Chiţac.
Oricât de trist ar suna, după 1989 nimeni nu şi-a permis un asemenea tun, poate doar Mazăre în vremurile lui bune. Şi uite cum, la doi ani de la alegerile locale, putem spune că am scăpat de social-democraţia de gaşcă şi am dat peste liberalismul de cumetrie.”
Mihai OCHIULEȚ, consilier municipal USR