36.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Leacurile miraculoase NU EXISTĂ

spot_img

Trebuie citit

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost hărăzit pentru găsirea leacurilor pentru trup. Mai târziu, și pentru suflet, când a descoperit, via misticism, că există. Spre deosebire de alte „tehnologii”, care par să fi fost relevate pe cale divină sau de către civilizații extraterestre, medicina s-a dezvoltat empiric, experimental și, uneori, cu ajutorul hazardului și naturii. Din păcate – sau din fericire – vremea vracilor vocaționali a apus.

Singurul panaceu „universal”, aspirina

Tot felul de plante, ierburi și seve și extracte din rădăcini, scoarțe și muguri de copac, ba și extracte de origine animală și-au revendicat în ultimii zeci de ani proprietățile miraculoase. Există „specialiști” și lucrări pseudo-științifice care pretind că fiecare creație a naturii, vegetală sau animală, poate trata ceva, cu excepția notabilă a sâmburelui de avocado, căruia nu i s-a găsit o utilitate practică, nici măcar în industria jucăriilor erotice sau rulmenților… Sunt și plante „minune” care au fost demistificate – vezi recentul exemplul al „miraculoasei” ginkgo biloba, al cărei efect medicinal s-a dovedit că ține mai mult de placebo. Sau aloe vera, ciuboțica cucului ș.a., ș.a.

Dacă o plantă, extract natural sau licoare ar funcționa neechivoc, nici n-ar fi nevoie să fie promovată – ea s-ar impune universal de la sine. Ar înghiți-o toți, la masa de dimineață, prânz și seara. N-ar fi nevoie să-ți spună de ea vecina de deasupra, să cauți „pe net” sau s-o vezi în reclame dubioase la teleshopping. Or, deocamdată, singura plantă care și-a dovedit efectele la nivel planetar și a devenit unanim recunoscută e salcia, cunoscută pe tot globul sub numele de… aspirină.

Tratamente-minune, „medici” în afara medicinei

Orgoliile în breasla medicală, ca și în cea a avocaților, instalatorilor pricepuți și maseurilor este imensă. Încă nu s-a auzit (cel puțin de către publicul larg) de originalități în domeniul pilotării avioanelor de linie – „iote, io vin la aterizare mai așea, nu ca toți proștii!”. Slavă Domnului… Din când în când, din loc în loc, mai apare câte-un  jurat de-al lui Hypocrate căruia restul tovarășilor de breaslă le pute – nu-s destul de curajoși, de revoluționari, sunt prea tributari cutumelor medicale. Da’ el/ea E, respectiv NU E. E… mai altfel. Tratează după „scheme”numai de el/ea știute (nu le zice la nimeni, restul doctorilor nu merită să le afle), n-are încredere în „cuceririle” științei medicale, nu aplică scheme consacrate. O face apelând la resurse ieftine, simple, la îndemână, din popor. Cazul doctoriței din Oradea cu o apariție excentrică e emblematic, nu numai pentru România.

Manipulări și sofisme de cea mai proastă calitate

Și pentru că Radu Tudor a fost executat public pentru că a îndrăznit să conteste declarațiile trăznite ale doctoriței, vom cita o altă sursă mediatică, mai obișnuită cu bătaia. Ziariștii.com, site al colegului Grigore Cartianu, de la care te-ai aștepta mai degrabă să aibă porniri conspiraționiste. Dar nu:

„Un caz incredibil de șarlatanie medicală, susținut mediatic de televiziuni precum Antena 3 și România TV, se derulează la Oradea. O doctoriță pneumoloagă, Flavia Groșan, și-a sporit clientela și s-a umplut de bani susținând că ea tratează bolnavii de Covid-19 cu o rată de succes de 100%! Mai mult, s-a lăudat că a vindecat în cabinetul ei privat 1.000 de pacienți infectați, fără să fi murit vreunul.

În realitate, „schema-minune” a doctoriței din Oradea, care constă în administrarea unui banal antibiotic, se bazează pe o șmecherie și pe o minciună. Șmecheria: a insistat să trateze doar cazuri ușoare de Covid-19, refuzându-le pe cele medii sau grave. Minciuna: chiar și dintre cazurile ușoare tratate de ea, unele au devenit grave și au ajuns la spitale de stat, inclusiv la Terapie Intensivă! (…)

„Nu poţi spune «Haideți la mine, că vă dau sănătate şi viaţă!», asta spune un vraci, şi că ceilalţi medici sunt criminali. Să negi toate protocoalele medicale, să spui că nu ai nevoie de heparină (pentru tratarea cheagurilor) şi de oxigen este un derapaj profesional grav, ofensator pentru ceilalţi medici şi vătămător pentru pacienţi, cărora li se induce neîncrederea în medici”, a arătat dr. Carmen Pantiş, șefa Colegiului Medicilor Bihor.”

Noua starletă a televiziunilor controlate de oligarhi și a mișcării conspiraționiste, controversata “doctoriță-minune” Flavia Groșan, a fost protagonista unui interviu, unde i-a chemat pe români să nu poarte mască de protecție și să nu ia medicamentele prescrise de medicii din spitale. Discursul conține manipulări și sofisme de cea mai proastă calitate. În mod evident, în spitale “mor oameni” pentru că acolo ajung cazurile grave. Restul, circa 90% dintre bolnavi, fac forme ușoare sau medii ale Covid și se tratează acasă, pe baza indicațiilor unor medici precum Flavia Groșan. Ea omite să spună că acei “mii de oameni” pe care i-a vindecat au avut o formă ușoară a bolii. Acei pacienții ei care au evoluat negativ au sfârșit prin a chema ambulanța și a merge la spital, unde paracetamolul și ceaiurile au fost înlocuite cu antivirale puternice și antibiotice care să stăvilească efectele bolii.

Ce e bun pentru porci nu-i bun și pentru om

Alt caz celebru este „recomandarea” de a trata infecția cu Sars-Cov 2 cu Ivermectină, medicamentul antiparazitar destinat câinilor, cailor și porcilor. Sfatul a venit de la un obscur medic american de origine română, descoperit la țanc pentru a susține încă o tâmpenie periculoasă.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat însă că nu recomandă utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea şi tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, în afara studiilor clinice controlate, relatează AFP. „Datele disponibile nu susţin utilizarea acestui medicament pentru tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice”, a declarat agenţia într-un comunicat. „Sunt necesare studii suplimentare pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea şi siguranţa produsului în prevenirea şi tratarea COVID-19”. Eficacitatea Ivermectinei împotriva coronavirusului, prezentată uneori pe reţelele sociale ca un remediu „miraculos”, nu a fost dovedită ştiinţific. Utilizarea acestui medicament ca tratament împotriva COVID-19 nu este, de asemenea, autorizată în Uniunea Europeană, iar Agenția Europeană a Medicamentului nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

„Studiile de laborator au arătat că Ivermectina poate bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), dar la concentraţii mult mai mari decât cele obţinute cu dozele autorizate în prezent”, a explicat EMA. Prin urmare, efectele adverse şi posibila toxicitate nu pot fi excluse la aceste doze, a adăugat agenţia.

În loc de concluzii

Ca și în timpuri imemoriale, soluțiile terapeutice se obțin prin studii și încercări. Dar spre deosebire de atunci, nu empirice și nu pe cobai umani – cel puțin, nu într-o formă neorganizată în cercetări controlate și eșantioane reprezentative. Și nu fără voluntari care să se ofere ei să fie testați, în ultimă instanță. Ideile originale își au locul în orice domeniu de activitate, dacă nu omoară oameni. Or, oxigenul din spitale nu omoară, ci salvează vieți – până la proba contrarie. Avem încredere în instalatori de ocazie, convertiți la calitatea de „experți” direct de la cea de administratori de bloc, dar nu avem încredere în medici cu practică și școală. Și ne sună bine fitiriselile aruncate de frustrați care au fost directori de spital, dar acum nu mai sunt și-au rămas cu frustrări. Și da, avem încredere în crema de tătăneasă pentru monturi la picioare, decât s-ajungem la inevitabila intervenție chirurgicală.

Cât privește leacurile pentru infecția cu Sars Cov-2, acolo lucrurile sunt și mai simple: avem deja un an de experiență în pandemie și tot atâta de uitat la televizor, la emisiuni despre leacuri miraculoase și conspirații. Ce mama dracului…

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri