23.4 C
Constanța
sâmbătă, 14 septembrie 2024

Deputat Dumitru Viorel Focșa (AUR): Copiii sistemului sunt copiii nimănui?!

spot_img

Trebuie citit

Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR Constanța, a adresat o interpelare lui Marius Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tema abordată de parlamentarul constănțean este legată de măsurile de protecție și incluziune socială pentru tineri care părăsesc sistemul de protecție al statului. Adică a tinerilor ajunși la 18 ani, vârstă la care nu mai sunt protejați de statul român și se trezesc, efectiv, în stradă fără posibilități de a avea o locuință, un loc de muncă, o sursă de venit sau posibilitatea de a urma o formă de învățământ superior.

“Copiii sistemului sunt copiii nimănui”, atrage atenția Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR Constanța:

„După împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii aflați în evidența sistemului de protecție specială, indiferent de tipul serviciului – rezidențial, AMP, plasament familial -, se află la o veritabilă răscruce de drumuri. Toți vor să urmeze o facultate, toți vor să învețe o meserie, toți caută un loc de muncă și un loc al lor, toți vor să se integreze într-o societate care nu le este deloc prietenoasă.

          Denumiți “Copiii Sistemului”, ei sunt, de fapt, copiii nimănui. Mai mult, în “Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020”, acești tineri, doar mai puțin norocoși însă cu nimic mai prejos decât ceilalți, sunt incluși în categoria grupurilor vulnerabile.

          Care sunt principalele vulnerabilități? Locuirea, ocuparea forței de muncă și serviciile sociale. Cine îi vulnerabilizează cel mai mult? Evident, statul, prin lipsa sau insuficiența măsurilor de susținere.

          Având în vedere că termenul de implementare a Strategiei mai sus menționate a trecut, vă solicit să îmi comunicați care sunt măsurile concrete prin care statul român îi susține pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului prin: pregătirea pentru ieșirea din sistem, înscrierea/finalizarea cursurilor postliceale sau universitare, dobândirea unei meserii, a unui loc de muncă și a unei locuințe, susținerea financiară pentru asigurarea strictului necesar pentru o perioadă de câțiva ani după ieșire.”

Articolul precedent
Articolul următor

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri