33.4 C
Constanța
luni, 15 iulie 2024

SCMD: Noi proteste împotriva Guvernului și a aplicării în mod abuziv a legilor

spot_img

Trebuie citit

La data de 26 septembrie a.c. membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), filiala 1 Constanța se alătură filialei Buzău a aceleiași organizații, în manifestația de pichetare a Instituției Prefectului, județul Buzău.

Principalele revendicări cerute de membrii SCMD se referă la nerespectarea prevederilor unor legi, votate de Parlament și promulgate de Președinte dar și la amendarea unor legi discriminatorii, astfel:

1. Aplicarea în integralitatea sa a Legii 223/2015, referitoare la pensile militare de stat, Lege care a rezultat din condițiile impuse prin Tratatul de Aderare a României la NATO. Aceasta a adus unele reparații, absolut necesare, sistemului de pensionare pentru militarii rezerviști. Cu toate acestea, guvernele ulterioare datei de promulgare a acestei legi, nu s-au sfiit să recurgă la trei Ordonanțe de Urgență, toate trei fiind ilegale, care i-au alterat conținutul.  Astfel a fost diminuat substanțial dreptul la un trai decent pentru militari și familiile lor, care timp de decenii și-au petrecut viața în cazărmi și pe câmpul de instrucție pentru a fi în măsură, 24 de ore din 24, să-și apere țara, căreia i-au depus sub Drapel, Jurământ de Credință. 

2. Aplicarea în integralitatea lor a prevederilor Legii 153/2017 – Legea salarizării unitare.

3. Aplicarea în integralitatea lor a prevederilor Legii 127/2019 – Legea pensiilor civile.

4. Amendarea Legii 168/2021 – Legea veteranilor de război, astfel încât să fie acordate, în mod echitabil, drepturi de veteran tuturor militarilor și polițiștilor care au îndeplinit misiuni de luptă și în țară, nu numai în străinătate.

5. Scoaterea militarilor rezerviști și a celor în retragere din sfera de competență a Ministerului Muncii, deoarece aceștia nu au avut contracte de muncă normată, ci de prestare a activității „La ordin”, fiind plătiți din cota rezervată Apărării, conform Tratatului de aderare la NATO. 

6. Renegocierea PNRR, în sensul scoaterii pensiilor militare de stat, definite drept „Pensii ocupaționale”, din procentul prevăzut de 9,4% din PIB, deoarece au alt statut juridic și altă sursă de finanțare.

7. Revizuirea OUG 130/2021, în sensul acordării sporului de 10% tuturor pensionarilor, civili și militari și neimpunerea la plata CASS a rezerviștilor militari și a militarilor în retragere, care prin legile-statut au asigurată gratuitatea actului medical pentru ei și familiile lor.

Președintele Filialei 1 SCMD Constanța

Comandor (r) Ilie Truță

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri