29.4 C
Constanța
luni, 15 iulie 2024

Condiționări, nu restricții

spot_img

Trebuie citit

Mulți mă ceartă că nu apar drepturile celor care nu se încadrează în cerințele autorităților. Când o să constat încalcarea unui drept, o s-o fac.

Deocamdată, vorbim de condiționări, cel putin din punctul meu de vedere. Unele dintre multele pe care brusc alegem să le ignorăm. Poți să ai mașină. Ca să conduci îți trebuie permis valabil. Ca să circuli cu metroul etc. îți trebuie cartela/bilet. Pentru a intra într-o grămadă de țări îți trebuie: pașaport, viză, acte pentru cazare, bani de întreținere etc. Asta dacă în prealabil ai luat bilet de avion, că altfel nu urci. În avion n-ai voie cu o serie de obiecte. La serviciu ai nevoie de cartela de acces, legitimație și trebuie să semnezi condica. La restaurant, dacă nu intri să admiri peisajul, îți trebuie bani și o ținută decentă. Ca să-ți scoți propriile economii de la bancă trebuie să prezinți un act de identitate valabil.

Și tot așa. Peste tot ești condiționat de prezentarea unor acte, vouchere, bilete, carduri etc. Așa că fără supărare, deși este forțat și poate ilogic, certificatul verde se înscrie la categoria condiționări. Poți să accepți sau nu. Până și dreptul la sănătate e doar teoretic garantat, fără alte comentarii. În afară de urgențe, nu poți să faci nimic fără cardul de sănătate și contribuțiile la zi. Așa că ori ne revoltăm împotriva tuturor condiționărilor, ori ne conformăm.

Iar dacă ne certăm, să o facem cu statul, nu cu alți cetățeni. Și fără aer de eroi, că atâta timp cât ți-e buzunarul umflat de legitimații, acte, cartele etc., nu ești tocmai stindardul luptei de independență.

Valentina ȘERBĂNESCU

Textele din Metropola Constanța sunt publicate cu acordul explicit al autorilor.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri