30.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

Fibrele optice pot detecta primele semne ale unui cutremur

spot_img

Trebuie citit

În timp ce două cutremure majore au lovit luni sudul Turciei și al Siriei și au fost resimțite până în Israel, o echipă internațională de cercetători condusă de Dr. Itzhak Lior de la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a demonstrat că fibrele optice pot avertiza asupra unui cutremur devastator. Studiul a fost publicat în revista Nature’s Scientific Reports.

Seismele puternice pot avea loc și pot duce la dezastre în masă cu numeroase victime. În timp ce tehnologiile actuale de monitorizare a cutremurelor permit avertizarea timpurie a cutremurelor de pe uscat, cutremurele de pe fundul mării nu sunt detectate, de obicei, decât după câteva zeci de secunde de la producerea lor. Cu toate acestea, cele mai mari și mai distructive cutremure de pe uscat se produc pe mare.
“Cutremurele care se produc pe fundul mării sau în zone fără senzori pot duce la o detectare târzie de către tehnologiile existente, ceea ce împiedică pregătirea”, spune Dr. Lior.
Conform lui: “Recent, a fost dezvoltată pe scară largă o metodă inovatoare de monitorizare a cutremurelor cu ajutorul fibrelor optice, inclusiv a celor utilizate la nivel mondial pentru comunicarea prin internet. Am demonstrat că fibrele optice pot fi folosite în locul senzorilor tradiționali pentru a oferi o avertizare timpurie, în special pentru cutremurele care au loc pe mare.”
Analizând cutremurele înregistrate de mai multe fibre optice amplasate pe fundul mării în largul coastelor Greciei, Franței și Chile, echipa doctorului Lior a reușit să determine intensitatea cutremurelor și potențialul lor de a provoca daune înainte ca acestea să fie resimțite pe uscat.
Cu ajutorul acestei tehnologii, cutremurele de pe fundul mării ar putea fi avertizate cu până la o jumătate de minut mai devreme decât metodele standard – secunde critice care pot salva vieți.
Aceste rezultate arată că utilizarea infrastructurii de fibră optică existente poate simplifica și accelera instalarea și funcționarea sistemelor de avertizare seismică și poate îmbunătăți timpii de avertizare.
“Fibrele optice, inclusiv cele ale companiilor comerciale de telecomunicații, pot determina foarte rapid intensitatea cutremurelor și potențialul de daune, adăugând secunde critice de avertizare în cazul cutremurelor distructive. Utilizarea fibrelor de comunicații de la companiile comerciale reprezintă un avantaj foarte important pentru regiunile predispuse la cutremure, cum ar fi Chile, Japonia, coasta de vest a Americii de Nord și Israel”, a conchis dr. Itzhak Lior.
Cutremurele produse luni în Turcia și Siria au provocat moartea a peste 3.600 de persoane.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri