Aproape 60 de pompieri cu 18 autospeciale au intervenit pentru a stinge incendiul care a izbucnit pe acoperișul unui bloc. Niște persoane își creaseră acolo un domeniu propriu. Evident, fără acte, ilegal. Aveau foișor, se pare că încingeau grătare, ba chiar, culmea unei pseudo opulențe, aveau și o piscină.
Acoperișul unui bloc este proprietate comună. Dacă se deteriorează, plătesc toți locatarii. În cazul acesta, cineva și l-a însușit, așa cum în Vestul Sălbatic terenurile erau luate în proprietate de cei care înfigeau steagul în ele. O metodă primitivă într-un loc în care nu exista lege, așa cum o cunoaștem acum, ci numai legea forței.
Situația de pe blocul din Constanța nu este de ieri, de azi. Imaginile de pe Google Earth ne arată că sunt de ani de zile.
Și totuși, nimeni nu a făcut nimic.
În România, legea pare că este oarecum opțională. Dacă vrei să fii un bun samaritean și să anunți poliția sau pompierii, primul lucru care ți se cere este numele. Știți unde va ajunge numele prima dată? La cel pe care îl reclami. Și atunci te poți trezi cu reprecusiuni. Să spunem însă că îți asumi. În foarte multe cazuri, este probabil că nu se va întâmpla nimic. Am făcut, personal, multe reclamații împotriva unor șoferi care blocau cu totul trotuarele, împiedicând circulația pietonilor și vizibilitatea șoferilor care intră pe stradă. Au trecut ani de zile, dar nu s-a întâmplat nimic. Și nici nu se va întâmpla, dacă nu ai pile și relații.
Stâlpișorii de pe strada Poporului s-au scos, pentru că o consilieră PNL a luat în vizor cazul și l-a făcut public.
Întregul articol, AICI.