Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv și de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au identificat un nou tip de om preistoric în situl Nesher din apropierea orașului Ramla, despre care se crede că datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani.
În timpul unor săpături arheologice, echipa doctorului Yossi Zaidner, de la Departamentul de Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămășițe umane preistorice pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.
Echipa a definit noul tip al genului Homo, „Nesher Ramla”, numit după situl în care a fost găsit.
Acesta are caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce privește dinții și maxilarul, dar și cu alte tipuri de Homo arhaic în ceea ce privește craniul.
Cu toate acestea, se deosebește de omul modern prin absența bărbiei, structura craniului și prezența unor dinți foarte mari, se arată în studiu.
„Această descoperire este de o mare importanță științifică. Aceasta ne permite să dăm un nou sens fosilelor umane descoperite anterior, să adăugăm o altă piesă la puzzle-ul evoluției umane și să înțelegem migrațiile umane. Poporul „Nesher Ramla” ne poate spune multe despre evoluția și stilul de viață al urmașilor lor”, a declarat profesorul Hershkovitz, care conduce echipa de cercetare de la Universitatea din Tel Aviv.
Ei susțin că au găsit, la o adâncime de opt metri, o cantitate mare de oase de animale, cai, cerbi, precum și unelte de piatră.
Pentru dr. Zaidner, acest lucru „arată că homo ‘Nesher Ramla’ poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră și cel mai probabil a interacționat cu Homo sapiens din zonă”.
„Această descoperire este deosebit de spectaculoasă, deoarece ne arată că au existat mai multe tipuri de Homo care au trăit în același loc și în același timp în această etapă ulterioară a evoluției umane”, a continuat el.
Descoperirea lui „Nesher Ramla” pune sub semnul întrebării teza preferată a apariției Neanderthalului în Europa, care ar fi migrat apoi spre sud.
„De fapt, descoperirile noastre implică faptul că faimoșii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămășițele unei populații mult mai mari care a trăit aici, în Levant – și nu invers”, spune el.
Anima News