18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Strada „Ion Antonescu” nu mai există. Cel puțin NU la Constanța

spot_img

Trebuie citit

spot_img

În urmă cu patru luni, la mijlocul lui februarie, primarul Vergil Chițac (PNL) declara că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”. Chițac a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii din Constanța, pentru a evita ”abordările amatoriste”.

Declarația a declanșat imediat un val de proteste și declarații incriminatoare, care au culminat cu reacția vehementă a însuși Excelenței Sale ambasadorul Israelului, dl. David Saranga. Și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, Elie Wiesel – instituție subordonată Guvernului României, a emis un comunicat: „Este tulburător că primarul din Constanța, Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război!”

E vorba de articolul 13 al OUG 31/2002, articolul 13(1) „Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.”

În mai 2008, Înalta Curtea de Casație și Justiție a respins un recurs împotriva condamnării lui Antonescu în 1946 pentru crime împotriva omenirii. Astfel, judecătorii instanței supreme au admis recursul formulat de procurori în procesul în care s-a cerut reabilitarea numelui mareșalului Ion Antonescu și au respins definitiv cererea de revizuire.

Din fericire, bine sfătuit, și primarul Chițac și-a revizuit atitudinea și a inițiat, în regim de urgență, o Hotărâre de Consiliu Local, pentru schimbarea denumirii străzii. Ea a fost votată miercuri, 30 iunie, ÎN UNANIMITATE, de către toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică.

Interesant este că, în toată această perioadă de patru luni, surse „binevoitoare” au vehiculat informația că vechea Hotărâre de CLC, prin care s-a atribuit denumirea străzii „Ion Antonescu”, ar fi aparținut consilierilor PSD (PDSR) de la acea vreme. Or, Hotărârea pe care o avem în posesie spune cu totul altceva, ea purtând semnătura controversatului lider PD, Stelian Duțu!? Iar expunerea de motive aparține chiar acestuia! La vremea respectivă (septembrie 2000), denumirea străzilor era atribuită, pare-se, de Consiliul Județean Constanța, nu de primărie. Însă niciun primar (sau președinte de CJ?) din ultimi 20 de ani nu a catadicsit să schimbe denumirea străzii.

În fine, e bine că numele unui criminal de război, declarat ca atare de legile românești, nu mai este purtat de o stradă din Constanța.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri