16.4 C
Constanța
sâmbătă, 24 septembrie 2022

Cum lumea s-a întors cu curu’ la Constanța

spot_img

Trebuie citit

La Constanta, de ceva vreme, primarul in functie, dupa ce a sapat tot orasul facandu-l praf si dupa ce a scumpit parcarile de te costa parcarea 1500 lei pe un sejur de 5 zile in mamaia, s-a apucat sa faca nu stiu ce maniffestari de weekend in oras.

In acest sens, bulevardul Tomis se inchide pentru circulatia masinilor, iar pe acel tronson sunt organizate, la gramada, un teren de baschet, zona de promenada pentru pietoni, terase pe asfalt.

In primul weekend, in parcul arheologic al constantei s-a organizat si un street food festival, adica au fost aduse niste taraboante cu mancare indoielnica la preturi exagerate.

Ce legatura aveau vestigiile arheologice cu mancarea, nu am sti sa spunem, dar cuiva din primarie, unora care au citit extrem de mult, legatura li s-a parut evidenta.

Amintim aici ca, inainte de a intra la guvernare, in judetul Constanta, USR se dadea cu curu de pamant ca o cladire era sa fie construita pe un teren arheologic.

Se pare ca, odata ajunsi la guvernare, nu mai e o problema ca niste camioane cu gretosenii sunt puse intr-un parc arheologic, intr-o zona, sa zicem, culturala.

Apogeul actiunilor din categoria paine si circ este anuntat zilele acestea de primaria Constanta.

In parcul arheologic, dupa ce si-au luat binecuvenita muiala, locul camioanelor cu boraturi la preturi piperate, va fi luat de standuri cu 400 carti, 20 de Chaise-longue si cateva fotolii de puf.

Cica astfel se va organiza un colt pentru cei ce vor sa vina sa citeasca.

In aceeasi zona va fi pusa si o scena de pe care, intr-o seara se va reproduce o orchestra a liceului de arta, iar in alta seara, niste elevi vor recita poiezii.

Va dati seama ca fix asta le trebuia constantenilor amatori de lectura.

Nu aveau nici carti, nici unde sa le citeasca.

Nu e greu de inteles ca acolo se vor duce doar snobii, cei care vor sa arate ca uite domne, ei citesc, chiar daca nu au mai deschis o carte de la ultima glaciatiune.

Cica acest gen de evenimente ar fi de natura sa incurajeze si sa promoveze cultura in urbea noastra.

Imi si imaginez un tanar agitat, care nu a deschis o carte in viata lui, trecand pe acolo si fiind brusc lovit de aerul culturii.

Il vad cum ia o carte, doar asa, ca sa se afle intreaba si dintr-o data nu o mai poate lasa din mana.

Stimati edili actuali ai constantei, eu stiu ca voi nu ati citit nicio carte la viata voastra, pot afirma asta cu mana in foc.
Poate doar domnul amiral sa mai fi citit niste manuale tehnice, dar cam atat.

Vreau sa va anunt ca actul lecturii, e un act intim.
Fiecare il face acolo unde crede de cuviinta, unde se simte confortabil si unde poate trai momentul asa cum si-l doreste.

A desena un tarc de x metrii patrat si a cere oamenilor sa se lectureze acolo, e ca si cum ai cere oamenilor sa se pise la comanda intr-un loc nepotrivit.

Eu nu zic ca nu o sa fie vanzoleala pe acolo, ca gura-casca sunt destui, completati de snobismea care doreste sa fie vazuta si admirata in grandoarea prostiei sale.

Dar nu va imaginati ca vreun amator de lectura adevarat va trece pe acolo, sau ca un astfel de demers va converti un manelist la a-l citi pe Kant.

Trecand peste aspectul exhibitionist al evenimentului, nu putem sa nu remarcam comportamentele de sorginte comunista, cum ar fi scoaterea copiilor la recitat poiezii.

In mod cert copiii aia nu aveau alta dorinta sambata/duminica seara, decat sa stea sa cante/recite pentru niste superficiali snobi.

Semnat

Unul care citeste inca din burta ma-sii.

PS. In dorinta sa de a veni in intimpinarea dorintelor majoritatii, primaria constanta va organiza, in unul din weekendurile urmatoare si un bordel in parcul arheologic al Constantei. Astfel, dupa un act de lectura bine pus la punct, constantenii se vor putea relaxa mai departe, aruncandu-se in bratele amorului.

PPS. Ma gandesc ca astfel de actiuni ar trebui sa fie facute in urma unei analize de nevoi. Caror nevoi raspund ele? S-a plans cineva ca ar vrea sa citeasca si n-are unde? Ca ar vrea sa joace basket si n-are unde? Ma gandesc ca amatorii de basket nu au asteptat pana la venirea domnului Chițăilă ca sa joace basket. Undeva jucau ei.

PPPS. Ce ma intriga si mai tare, e ploaia de felicitari postate de constanteni la postarea primariei. Bai, zici ca asta asteptau de ani de zile, sa citeasca pe un puf in parc. Scumpilor, parcurile sunt acolo de cand lumea si au si bănci.

Radu VASILE

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri