Delfinariul din Constanta și-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din țară și prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină și în bazinul acoperit se organizează demonstrații cu delfini.
În Marea Neagră trăiesc trei subspecii de delfini, și anume: marsuinul, delfinul comun și afalinul. Delfinariul Constanta a găzduit în bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagră. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) și delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar în urmă cu aproape 20 de ani au fost aduși și afalinii sau delfinii mari, cum mai este numită specia Tursiops truncatus ponticus.
EXPOZIȚIA DE PĂSĂRI EXOTICE
În cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, începând cu anul 1982, a intrat în circuit turistic Expoziția de Păsări Exotice și de decor, amplasată în imediata apropiere a Microrezervației. Pe o suprafață acoperită de 100 mp, în voliere mari, cu compartimentare adecvată pentru hrană, cuibărit, zbor si repaus pot fi admirați reprezentanți ai diferitelor specii de păsări din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee și America de sud.
Expoziția de Păsări exotice și de decor, îmbogățită an de an, oferă vizitatorilor de toate vârstele posibilitatea de a se recrea într-un mod plăcut și instructiv, putându-și lărgi orizontul cunoașterii asupra avifaunei diverselor zone biogeografice. Colecția reunește 36 specii de pasari exotice care corespund unui numar de peste 250 exemplare.
PLANETARIUM
Ca o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanța este ca un „far” la malul Mării Negre.
Primul obiectiv public de acest gen din țară, luând ființă în anul în care omul a reușit să „atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie și azi misterele greu de pătruns ale cerului. O lume de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori, galaxii și altele și se dezvăluie, dar ești ajutat să înveți să călătorești printre ele folosindu-te de constelații, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, „Cerul”, care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.
Planetariul din Constanta a fost primul obiectiv din Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii în actuala locație, în apropierea stațiunii Mamaia.