10.4 C
Constanța
vineri, 29 martie 2024

De neînțeles

spot_img

Trebuie citit

De doi ani, trăiesc lucruri de neînțeles, pe care nu le credeam posibile. Singurele comparabile sunt cele întâmplate în război și-n Holocaust, povestite de bunică-mea – de ce ar face niște oameni așa ceva, unor oameni?! De neînțeles.

Dar, când ți se povestește, nu e ca și cum ți s-ar întâmpla. Mai mult, spui că n-are cum să ți se întâmple ție, nu după atâția ani. Nu după cele întâmplate. Nu la nivelul ăsta de civilizație… Care, „civilizație”?

Viața mea a fost relativ liniară. Școală, căsătorie, casă, copii, concedii, petreceri, necazuri, bucurii. Și a celor din jurul meu, la fel. Sigur, unii au murit tineri, față de mine. De neînțeles. Unii au trăit chestii mai interesante, dar nu extraordinare. Alții au plecat în aventuri riscante, dar nu fabuloase. Unii s-au îmbogățit, deși erau mai proști ca mine. Alții au ajuns în funcții colosale, pentru inteligența lor mediocră. Și astea, de neînțeles pentru mine. Dar le-am pus (insuccesele mele, nu succesul lor) pe seama gurii mele spurcate, limbuției și inabilități mele de-a pupa în cur așa cum trebuie. Iarăși – de neînțeles așa o inabilitate…

Văzusem în filme proaste cum viruși scapă din laborator și decimează planeta. Sau cum dictatori demenți apasă butonul nuclear, într-un delir psihotic. Am gustat genul ăsta de divertisment, tocmai pentru că n-am crezut o iotă. Recent, am văzut un film cu un asteroid care lovește Pământul. Poate ar trebui să-mi reconsider, pe final, scepticismul.

Ideea e că, personal, mai am cam un deceniu de luciditate în excursia asta – și asta doar cu noroc, poate. Ce urmează, habar n-am. Cu siguranță, extincția speciei – asta e demonstrat științific, doar cât mai durează, nu se știe încă. Dar câțiva băieți din laboratoare și demenți cu decizie de armă nucleară se străduiesc strașnic să scurteze timpul de așteptare. În Ghidul Autostopistului Intergalactic, al lui Douglas Adams, delfinii decid să părăsească planeta, în pragul distrugerii totale și transmit următorul mesaj: „So long and thanks for all the fish!”.

Mulțumesc și eu pentru pește și alte câteva chestii. Nici măcar nu-s curios cum sună chestia asta în rusește.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri