11.4 C
Constanța
luni, 9 decembrie 2024

Țara celor 1000 de lacuri. Pardon, de păcănele.

spot_img

Trebuie citit

          Știu, suntem țara în care spitalele nu (mai) au loc de biserici. Dacă nu erau atâtea biserici, cu banii ăia se făceau spitale, nu malluri. Oameni nu s-ar mai fi închinat în fiecare duminică la Zara, H&M și McDonalds, ci la Unități de Primiri Urgențe.

          Facem statistici și comparații, ca să dăm nașpa. În propriii ochi – că pentru restul lumii, nici nu mai trebuie să ne străduim. Cică avem 18.300 de biserici – am văzut într-o memă, nici măcar nu știu dacă cifra e corectă. Au inclus și sinagogile? (aici, ar fi o pâine de mâncat pentru antisemiți – „de ce atâtea, mai multe ca evreii?!). Moscheile? Cultele protestante? Sepa’at, care va să zică, vorba lu’ nenea Iancu…

          Pe al doilea loc ar fi cabinetele stomatologice – 15.100. Nici asta nu-i bine? Eu nu cred că-s așa multe. Cine mai merge în ziua de azi la dentist?! Mie, ca om spălat, mi-e frică de dințar de mor. Nu cred că-s așa multe cabinetele astea – n-ai cu cine nene, n-ai cu cine.

          15.000 de săli de jocuri de noroc. Așa da! Cred că-s și mai multe. Suntem o nație care crede în noroc, călcat în rahat, crede că tre să tragă un loz când o pasăre îi lasă un găinaț pe umăr, când face pe el pe stradă… Serios, tot norocul nostru e legat de rahat?! Nu e un semn de noroc să te-nsori cu o fată orfană și să n-ai soacră? Sau când îți ies în cale trei blonde care sar la tine și vor să te muște de gât, ca-n jocurile State of Survival, Zombie War, Dead Trigger și Walking Dead?! Nu? Nașpa.

          13.400 de case de pariuri. Românii sunt pariori excepționali. Cu toate astea, au pariat aiurea cam la toate alegerile – la alea prezidențiale SIGURRR! Cum ieși din orice bloc, calci pe pariori ca pe dude.

          9.700 de farmacii. Prin anii 90 auzisem că nu se pot deschide mai multe farmacii, decât una la nu știu câte mii de locuitori. N-am verificat niciodată informația asta. Dacă ar fi adevărată, comunele patriei n-au cum să depășească cîteva zeci de locuitori, maxim. N-am prea văzut farmacii pe-acolo.

          Bănci (probabil sucursale): 4.600. Haida, de! Astea-s la paritate cu păcănelele! Unele chiar seamănă, la obiectul de activitate: scoți franci elvețieni și plătești toată viața în lei, la un curs spectaculos. Apropo: la ce-ți trebuiau francii ăia?!

          Hoteluri 1800, pensiuni 4200. Și aici trebuie să fie o greșeală: atâtea sunt numai în Mamaia și cu alea de pe Valea Prahovei!?… Restul, de când cu pandemia, s-au retras în munți, ca partizanii, funcționează în clandestinitate. Dacă vine poliția în control, sting lumina și nu mai respiră nimeni.

          În fine, muzee – doar 760. Păcat. Dacă mai primeau măcar un zero în coadă și se deschideau acum, o dată cu relaxarea măsurilor de carantină, era dezmăț. Pentru că a doua pasiune arzătoare a românului, chiar înaintea păcănelelor, sunt muzeele. Prima sunt catedralele. Eu aș fi adăugat și vulcanizările – roți de vară, roți de iarnă. Roți de vară, roți de iarnă. Roți de vară, roți de iarnă…

          Știu, aveți dreptul să nu fiți de acord. Când mergeți la Viena, Koln sau Milano, vizitați numai bisericuțe de-alea mici, din lemn, că numa alea îi plac și lui Dumnezeu. Și zbanghiului ăla de la trupa Taxi.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri