36.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Senator Stroe: nici măcar delegația FMI nu pretinde că ar fi nevoie ca România să aibă un pachet de asistență financiară

spot_img

Trebuie citit

Vizitele delegațiilor FMI în România și în alte țări emergente a devenit un fel de bau-bau, în absența unei cunoașteri reale a scopului acestor vizite.

În primul rând, vizita FMI este una periodică și nu este prilejuită acum de pachetul de măsuri de echilibrare bugetară luate de guvern. Analiza prezentată reflectă opiniile FMI iar acestea sunt orientative pentru România. Deciziile le ia Guvernul României.

Așa cum a precizat și primul ministru Marcel Ciolacu, nu se impun alte decizii de ordin fiscal și cu atât mai puțin cele care ar putea alimenta inflația, precum unele dintre cele evocate de delegația FMI – respectiv creșterea TVA prin uniformizarea cotei sau a prețurilor la energie ori alimente, prin manifestări de piață liberă, fără plafoanele impuse.

În plus, experții FMI au apreciat performanța actului guvernamental, care a făcut ca România să facă față cu bine unor situații critice, precum războiul cu Ucraina și crizele succesive post-pandemie. Și arată clar că nu avem nevoie ca România să aibă un pachet de asistență financiară de la FMI. Nici delegația nu recomandă acest lucru.

Mai mult decât atât, actualul deficit este în scădere. „În ciuda încetinirii, creșterea economică va rămâne robustă. Inflația va scădea de la 7,5 la sută la finele lui 2023, la 4,5 la sută în 2024. Angajamentul BNR de a menține rata dobânzii este potrivit. Privind în perspectivă, angajamentul public al BNR de a menține ratele la un nivel scăzut până în 2023 este adecvat, având în vedere inflația de bază încă ridicată și riscurile de creștere a salariilor.” Acestea sunt declarațiile lui Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România.

Senator Felix STROE

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri