30.4 C
Constanța
luni, 17 iunie 2024

De veghe-n lanul de apă. Nu minerală

spot_img

Trebuie citit

Când a început pandemia cu Covid19, am bănuit planeta de subtilitate.

La naiba, mi-am zis, Pământul s-a prins că îl ducem de râpă și își ia măsurile de rigoare, extreme. Covidul o fi, ce a fost apoi pentru noi ARN Mesager: un vaccin, care să elimine virușii planetei. Adică pe noi. Pentru că suntem. Am invadat Terra și o omorâm încet și sigur.

La rândul nostru, ne-am apărat cu vaccinuri, cu medicamente. Chiar și cu unele care n-aveau nicio treabă cu coronavirușii. Cum planetei nu i-au crescut solzi, nu ne-au crescut nici nouă. Dar planeta nu se lasă; cel puțin, nu cu una, cu două.

Ceea ce a urmat este de o subtilitate și mai adâncă. Ce i-a dat prin cap planetei?! (am stabilit deja că-i mai inteligentă ca noi, hominizii, da?) „Ia să-i termin prin unul de-al lor, mare și puternic! Mai eficient ca o pandemie! Cum?! Îi iau unuia mințile!” Aici, veți obiecta poate, mai religioși fiind, că numai Dumnezeu ia mințile la oameni. Plauzibil, dar s-o lăsăm așa, mai general… Pământul/Dzeu a mai încercat să smintească pe câte unul, ca să-și extermine semenii. Exemplul Hitler a fost depășit tehnologic. Nu el, ci Forța (adică Binele, adică adversarii săi) a dat cu bomba atomică, nu el. N-a avut-o la timp, au avut-o ceilalți.

Iar, în vremurile moderne, a mai rătăcit la minte niște caraghioși, din fericire (pentru noi, ceilalți) lipsiți de anvergură: un Saddam, câțiva nord-coreeni, un Idi Amin Dada. Insuficient. A mai sclerozat și câte-un președinte american (pe ultimi doi, bine de tot) – dar ăștia, și dacă-ar vrea să facă rău, nu-i lasă o societate super-democratică.

„Atunci, hai să umblu la mansarda lui Ucidă-l Toaca, din capătul celălalt al planetei!” Aici, datele democratice, militare și însăși apucăturile milenare ale nației respective ajută. Mult ajută. E de mirare că nu s-a întâmplat mai demult, când cu criza rachetelor din Cuba… Dar Hrușciov era stafidit deja – ăsta de acum, chiar dacă de o vârstă comparabilă, încă se mai luptă cu ursul prin pădure. Au apărut și steroizii, au apărut și hialuronicele – deci, îl ajută și fața. Nu i-a fost greu divinității (spuneți-i cum vreți) să-l zăpăcească cu capul. Are și cu ce, are și de ce. Ăla mic din Ucraina îi băga mai demult bățul prin gard. Plus că din ce s-a văzut la TV, dansează și mai bine… Poate are și gagici mai barosane. Inadmisibil.

Dacă n-a mers nici cu pandemia, nu va merge nici cu dementul ăsta, nu știu ce va mai încerca planeta, ca să scape de noi, paraziții dăunători. Eu unul, de câteva zile, stau cu ochii pe nivelul mării și oceanului. Nu m-aș mira ca, într-o dimineață, să-mi găsesc inundat balconul…

La etajul 9.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri