17.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Felix Stroe: Dacă multinaționalele sunt dispuse să facă orice pentru a maximiza câștigul, putem face și noi, la nivel legislativ…

spot_img
spot_img

Trebuie citit

spot_img

De fiecare dată când citim despre felul în care inteligența artificială ne va lua locul și rolul pe planetă, ne va ajuta dar ne va lua și locurile de muncă, cândva, ni se pare ceva îndepărtat și abstract.

Dar ceea ce se întâmplă în prezent nu e nici una, nici alta. Desființarea filialelor de bănci și înlocuirea cu bancomate, a caselor de marcat de la supermarketuri, poate pe viitor și a ghișeelor din gări și aeroporturi e o politică profund greșită, atât din perspectiva locurilor de muncă, dar și din perspectiva clienților.

Auchan decide mai nou să scoată din schemă toți casierii și să pună în sarcina clienților tot ce făceau acești angajați ai lor, pe care trebuiau să-i plătească. Este o jignire la adresa clienților obișnuiți, care sunt puși practic să facă pe gratis ceea ce făceau casierii!? Inechitabil – și pentru cei care vor fi concediați, și pentru clienți; o mișcare pentru creșterea profiturilor și o sarcină în plus pentru clienți. Sunt și oameni în vârstă sau mai puțin instruiți, care nu pot realiza acest lucru și care vor avea dificultăți majore.

Dacă multinaționalele sunt dispuse să facă orice pentru a maximiza câștigul, în bătaia de joc a oamenilor care muncesc, în țările în care fac profituri uriașe, putem face și noi, la nivel legislativ, ceva. Și anume:

– aplicarea unui impozit pe fiecare casă de marcat fără casier, așa cum s-a procedat și în Belgia, într-o situație asemănătoare;

– deducerea unei sume de bani din factura finală a clientului, pentru prestația pe care o face în beneficiul magazinului, atunci când scanează produsele;

– asigurarea prin lege a unui număr minim de reprezentanți ai magazinului la un anumit număr de case de marcat, care să-i îndrume pe clienții care se descurcă mai greu cu auto-scanarea produselor.

Și, desigur, taxă de solidaritate pentru toate firmele care fac cu orice preț profituri nesimțite și imorale, pe spatele românilor care vor doar să muncească.

Senator Felix STROE

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri