18.4 C
Constanța
sâmbătă, 24 septembrie 2022

Eveniment: Grup de inițiativă pentru Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice

spot_img

Trebuie citit

Un grup de catolici din Transilvania au format un grup de inițiativă pentru sprijinirea extinderii în România a Fundației Centesimus Annus Pro Pontifice. Este vorba de o fundație din care fac parte lideri catolici din toată lumea și care dorește să transpună în practică doctrina socială a Bisericii Catolice. Fundația va fi prezentată în cadrul conferinței ”Principii etice în economie și societate”, găzduită de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, organizată în 20 mai, de la ora 16.00, transmisă în direct de Via Cluj TV și retransmisă pe paginile de Facebook ale Cluj Today, Transylvania Today, Cluj Insider, UP News și Sport in Cluj. 

Grupul de inițiativă este condus de antreprenorul George Teșeleanu, originar din Deva, care reprezintă fundația Centesimus Annus Pro Pontifice în România din 2014. George Teșeleanu a fost consul onorific al României la Ancona, membru titular al Academiei de Știinte Tehnice a României. În prezent, activează în Constanța. Îndrumător din partea clerului este, pentru România, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Obiectivul grupului de inițiativă este acela de a reprezenta în România fundația Centesimus Annus Pro Pontifice, una dintre fundațiile menționate în Anuarul Pontifical. Este vorba de o inițiativă care reunește clerici și laici catolici din întreaga lume.

Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice a fost creată după publicarea enciclicei Centesimus Annus a Sfântului Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei. Această enciclică, publicată în anul 1991, confirma principiile doctrinei sociale a Bisericii Catolice, așa cum fuseseră ele enunțate în enciclica Rerum Novarum a Papei Leon al XIII-lea.

Publicarea enciclicei a dus la formarea unui grup de reflecție, în jurul Cardinalului Rosalio Castillo Lara și a Arhiepiscopului Giovanni Lajolo. Acest grup includea oameni de afaceri și intelectuali preocupați de aplicarea principiilor etice în domeniul economic.

Drept urmare, în 13 iunie 1993, Sfântul Ioan-Paul al II-lea a aprobat înființarea fundației Centesimus Annus Pro Pontifice. Această fundație își are birourile chiar în Palatul Apostolic. Cel care supervizează activitatea fundației este cardinalul care conduce Administrația Patrimoniului Scaunului Apostolic.

Din anul 2014, antreprenorul George Teșeleanu a fost desemnat reprezentant în România al fundației. El a organizat, la București, o prezentare a acestei organizații, iar în luna mai, dacă situația sanitată o va permite, va fi organizată o conferință de prezentare a obiectivelor fundației Centesimus Annus Pro Pontifice. Prezentarea va fi găzduită de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri