29.4 C
Constanța
luni, 15 iulie 2024

FE-ME-IA. Ce e femeia? Femeia e o… (afli mai jos ce e, nu scapi doar cu titlul)

spot_img

Trebuie citit

1. Când citești articolu’ ăsta, măcar la început, bagă coloana asta sonoră:  https://www.youtube.com/watch?v=abfQQ1hzN9M  

Hai, bărbătuși, că scăparăm și de triunghiu’ Bermudelor din 2021, zona crepusculară a sărbătorilor de primăvară. Da’ nu putem să scăpam de asta, ultima, fără să răspundem la întrebarea veche de când a dat Adam la schimb o coastă pe EA. Că el săracu’ n-a știut ce face de-a cerut pereche și ne-a dat și nouă, ăstora de după, durere de cap.

Între varză cu carne și apă plată cu lămâie

În căutarea asta milenară m-a mâncat și pe mine undeva să întreb două femei (apoi m-am lecuit de întrebat, că m-am lămurit și singur) ce se văd ele în farfurie. Prima o zis că ea se vede varză cu carne. Varză cu carne! Păi ce mare rețetă să scriu io despre varză cu carne?! Pui varză, pui carne și cam aia e!. Alta o zis că se vede apă plată cu lămâie, la primu’ impuls. Pe bune?! Apa+lămâie egal LOVE și aia e!? Nuuu, nu poa’ să fie atât de simplu…femeia e complicată, are butoane multe e un amestec de stări, trăiri, gusturi, chestii sofisticate, nu poți s-o arunci așa ușor în farfurie sau pe oriunde altundeva.

          Și tot stând și cugetând, mi-a venit primu’ gând…mi-am zis nuu, n-are cum să fie aia femeia, nu fi prost, mai caută, sigur găsești ceva care să nu supere doamnele de 8 martie. Și de câte ori căutam în mintea asta bolnavă, un singur gând se oprea ca trenu-n gară. Da, tot ăla primu’ nu mi-a dat pace, l-am întors pe toate părțile, l-am întrebat dacă sigur e el ăla care se vrea scris în rețeta de azi și la el am rămas. A ieșit așa, de nicăieri, a rămas în cap și uite-acu’ îl aștern pe hârtia ecranului și îl arunc și în internet să rămână pe vecie acolo.

Femeia e o FRITTATA!

Fel de mâncare de prin părțile Italiei că ăștia au fost prea leneși când au luat quiche-ul de la francezi să mai facă și aluatu’ și nici cartofi n-aveau ca spaniolii, că erau mai săraci, au făcut din niște ingrediente banale o minunăție de femeie (pardon, omletă deși nu e chiar omletă treaba asta de-i zice frittata), exact ca Adam, Creatoru’ și coasta!

          Să mă explic, că-mi plac explicațiile, dar dacă ai mai citit ce-am scris prin Metropola sigur știi asta că de-aia ești aici.

          Frittata e acel ceva care, după ce iei prima gură, o s-o vrei și dimineața și la prânz și seara. Femeie? Da!

Frittata are de toate, ca o femeie de care te îndrăgostești iremediabil (ce e mai jos ajunge pentru 4 porții):

–         Ouă, vreo 8, întregi, doar gălbenușu’ și albușu’, coaja o dai la o parte ca o rochie fină, de fapt n-ai nevoie de ea decât până la un punct, te interesează doar ce ascunde dedesubt, și coaja și rochia.

–         Ceapa verde, spanac, roșii cherry de import, tot ce-i mai bun din primăvară și îți place, cantități nu foarte mari Și aici mai intră o schimbare de ritm, bagă asta:  https://www.youtube.com/watch?v=i1rrkdSPpuA

–         Sare, piper, oregano, că e italiancă, ce e o femeie fără sare, piper și oregano? Îți spun eu, n-are niciun gust!

–         Unt, cam 30 de grame. Da, ți-am spus că e furată de la francezi, așa îți dai seama. Dulceața untului nu ți-o mai explic, e tot despre femeie.

–         Ulei de măsline, puțin, ai văzut femeie să n-aibă și puțin amar sănătos în ea?

–         Punem și niște brânză albastră ca să o facem sofisticată? Punem, că e, n-are cum să nu fie! Gorgonzola e o alegere bună, are toată aroma umami de care ai nevoie să iți bucure limba ca unui copil care își caută mângâierea.

–         Căldură multă, din toate părțile.

Ideea principala însă în toată femeia…pardon frittata asta e amestecul ăsta care la final o să-ți ia mințile, o să te umple de culoare și gust, ca și cum n-ai avut gust până la ea.

Ți-am spus cam ce îți trebuie, hai să vedem cum o asamblăm.

1. Sparge ouăle, pune-le într-un bol. Bate la ele ca la covoare, ai nevoie de mult aer, o să vezi mai târziu, frittata se și te înalță, iar pentru asta are nevoie să o subjugi cu telul și să-i dai aer.

2. Taie spanacul, nu foarte mult, poți doar să-l rupi puțin.

2.1. Taie și ceapa verde rondele, nu foarte mari dar nici mici, să se simță dulceața.

3. Ardeii la fel, taie-i cum te pricepi mai bine, mie îmi place să-i tai cubulețe, să văd puțină culoare în fata ochilor în fiecare felie.

4. Roșiile cherry le tai doar pe jumătate, o să arate într-un fel la final, o să fie că niște ochi pe care nu-i poți uita.

5. Pune o tigaie pe foc mare. Unt, ulei de măsline. Împreună fac ca untul să nu se ardă.

5.1. Pornește și cuptorul. 180 de grade. A doua parte a căldurii, de data asta din toate părțile.

6. Pune ardeii la călit pe focul ăsta intens (mai ții minte căldura din toate părțile? Asta e prima parte).

7. După două minute de călit ardeii, arunci în tigaie ceapa verde. O călești și pe ea încă un minut jumate.

8. Spanacul, în tigaie și el. Oprește focul, spanacul n-are voie să se înmoaie prea tare. Tigaia încinsă își face treaba mai departe.

9. Ouăle. Mai bate-le 10 secunde cu putere, înainte să le scurgi încet peste tot ce e în tigaia aia.

10. Amesteci încet totul, ouăle încep să se gătească de la căldura care a rămas în tigaie, e exact ce trebuie să se întâmple.

11. Lași spatula, lingura, chestia cu care ai amestecat jos, nu mai ai nevoie de ea.

12. Gorgonzola din loc în loc, ruptă, nu tăiată, că e fată de la țară la bază, a crescut și pe-acolo.

13. Roșiile cherry, cu tăietura în sus, peste tot la suprafață, fără ordine și disciplină, în fond așa e și mintea femeii fără că asta să fie ceva urât, dimpotrivă.

14. Bagi tigaia în cuptorul care până acum s-a încins. Închizi ușa cuptorului și…iar schimbăm coloana sonoră, să nu se plictisească (https://www.youtube.com/watch?v=5etLRgwXmh0 )… Acu’ e-acu’, acu’ vezi ce-ai făcut cu aerul din aripile ouălelor. O să înceapă să se ridice, neuniform la început, dar încet încet o să o ducă toată căldura până sus spre buza tigăii și chiar peste. Nu te speria, acolo o vrei, nu dă pe-afară.

15. O lași în cuptor cam 15 minute la temperatura asta.

16. Oprești cuptorul. Nu deschizi ușa, încă vrei să-i oferi toată căldura de care are nevoie. O lași acolo învelită, să mai moțăie puțin încă vreo 10 minute.

17. Deschizi cuptorul, iți pui o mănușă să nu te ardă mânerul, o așezi delicat pe masă, blat, ceva.

18. Iei un tocător care să acopere în totalitate tigaia sau o farfurie. Acoperi tigaia.

19. Cu încredere și fermitate faci o mișcare complicată de întoarcere cu totul. Încă nu ridici tigaia. Stai liniștit, nu a rămas lipită, ai avut grijă de asta cu uleiul de măsline pe post de lubrifiant.

20. Iar schimbi coloana sonoră, că să vezi cu alți ochi minunăția care stă încă ascunsă, sfios. https://www.youtube.com/watch?v=L506pK0h61E . Exact la secunda 17 din melodia asta, ridici tigaia.

Ecce Femeia! Ecce Frittata!

O tai în cate felii vrei, o privești în ochi și o savurezi, pe îndelete, nu o să mai știi unde începi tu și se termină ea.

Dacă vrei să mă-njuri pentru asocierea asta, fă-o liniștită, orice ar fi sunt și voi fi la secțiunea Magazin pe www.mcta.ro.

Av. Emil Mihail TATU

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri