-2.6 C
Constanța
miercuri, 8 februarie 2023

Pînă și un fan străin se pricepe la fotbal American!

spot_img

Trebuie citit

Dacă tot ce a trecut Super Bowl XV, iată un aricol care a împlinit deja 22 de anișori. Autorul e un reputat gazetar și om de televiziune din Oklahoma. Enjoy:

(Pînă și) un fan străin se pricepe la Fotbal American!

de Berry Tramel (”The Daily Oklahoman”)

Sorin-Lucian Ionescu este un tip inteligent, chiar dacă este jurnalist. Aflat în oraș de trei săptămîni, redactorul-șef adjunct de la ”Telegraf” Constanța – un cotidian de pe coasta Mării Negre – studiază jurnalismul american în mai multe locuri din Statele Unite.

Știu la ce vă gîndiți: s-ar cuveni mai degrabă ca o gramadă din ai noștri sa fie duși la București și nu invers…

Dar iată că a venit la noi Sorin, privindu-ne cum muncim și bucurîndu-se cît poate de mult de cultura Oklahomei. The Cowboy Hall of Fame. The Oklahoma City Symphony. Cluburile de striptease.

Sorin este un tip foarte interesant. Cînd s-a întors în redacție de pe teren și și-a găsit lucrurile mutate pe un alt birou de cineva, ne-am cerut scuze. Dar el a spus ”OK”, ridicînd din umeri. “Rușii ne-au mutat nouă granițele. Sunt obișnuit cu asta.” Rar este omul care să te pună la punct și să te facă să zîmbești, în același timp.

Sorin a vrut să vadă niște fotbal (american), așa că a fost invitat la meciul Texas A&M – Oklahoma State University. Nu era mare lucru, dar era tot ce aveam mai bun.

Sorin spune ca a fost jucător de rugby în România, susținînd că orașul Constanța este un fel de leagăn al rugbyului. Nu am vazut la el nicio vînătaie sau umflătură, așa că puteți crede ce vreți.

Dar să știți ca Sorin a devenit destul de repede un expert de primă mînă în fotbalul american. A văzut doar un meci de fotbal american: Super Bowl XXXI a fost transmis la orele de noapte ale României.

“Era un foarte bun jucător la pase” își aduce aminte Sorin, “era un tip alb”. Da, ar trebui să fie Brett Favre. “Dădea pase lungi și profunde. Ceea ce nu vad pe la voi.” Nu, Tony Lindsay, jucătorul nostru, nu procedează ca Favre și Sorin și-a dat seama imediat de acest lucru.

“Am văzut numai două pase bune. Mie mi se pare că nu vor să paseze. Ei vor să treacă pe la mijloc. Nu deschid jocul pe margini. Vorbesc de cei de la Cowboys. Ei încearcă numai faze profunde pe mijloc. Pasele scurte lipsesc. Nu se străduiesc prea tare.”

Oh, Bob Simmons, antrenorule… Chiar și un tip abia coborît de pe vapor, venind din România și-a dat seama că ar fi trebuit să deschizi jocul.

Sorin are mai multe aminitiri despre debutul său televizat în fotbalul american. “Cred că nu e așa de greu să lovești. Aici n-am vazut o fază cu adevărat dură. Poate că n-am fost atent, dar n-am văzut așa ceva.”

Vorbește ca un adevărat jucător de rugby.

Oklahoma State University “și-a schimbat stilul după primul sfert de oră de joc. Nu era chiar așa de agresiv. Era ca și cum ai stinge luminile. În schimb, A&M a jucat din ce în ce mai bine.”

OK, așadar cei de la Cowboys nu l-au impresionat prea mult pe Sorin. Dar meciul a fost interesant. “Atmosfera a fost extraordinară” a spus el.

Și-a adus aminte apoi cum raposatul dictator Nicolae Ceaușescu dădea spectacole-gigant pentru sărbătorile comuniste. Un regizor celebru cu numele de Hero Lupescu a fost angajat. Hero a produs operă pentru Pavarotti și festivitatea de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din Spania (‘82). Dar Hero a fost nimic față de spectacolul de la pauză din Stillwater. “Fanfara Texas Aggie Band întrece tot ce am vazut pînă acum” a spus Sorin.

Mai tîrziu, pe drumul de întoarcere pe autostrada I 35, înghesuit într-o mașină cu patru jurnaliști sportivi cu care a mîncat pizza sleită, Sorin ne-a relevat impresiile sale finale despre meci. “A fost foarte incitant”, a spus el. ”Singurul lucru care mă deranjează este pauza publicitară. Pauzele publicitare nu ar trebui să facă parte din meci. Adică, să intre unul pe teren și să întrerupă meciul, e foarte nasol.”

Tu numești asta ”nasol”, prietene din România. Noi îi spunem capitalism.”

(articol publicat în ediția de miercuri, 11 noiembrie 1998, pag. 29 din ”the Daily Oklahoman”)

- Advertisement -spot_img

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri