1.4 C
Constanța
joi, 30 noiembrie 2023

Lungoci: un nou program – CONSTRUCTPLUS – devine realitate!

spot_img

Trebuie citit

Guvernul Ciolacu acționează cu consecvență în spiritul patriotismului economic. Un nou program – CONSTRUCTPLUS – devine realitate. Industria materialelor de construcții va primi sprijin consistent pentru dezvoltarea producției naționale, atât a celei existente cât și investiții în noi
o Prin Programul naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, CONTRUCTPLUS, guvernul alocă aproximativ 3 miliarde de lei ( 596 de milioane de euro), care să susțină:
1) Investițiile în înființarea unei noi unități de producție sau diversificarea/amplificarea unei activități existente
2) Investiții inițiale pentru o nouă activitate economică, circumscrisă obiectivelor Programului;
3) Achiziția de brevete, licențe și alte drepturi de proprietate intelectuală pentru creșterea calității producției interne de produse și materiale de construcții, ca premisă pentru creșterea exporturilor.
Ajutorul de stat regional, nerambursabil, care se acordă este de maxim 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. 25% din costurile totale ale investiției trebuie asigurate de beneficiar
Argument. De ce este nevoie de un astfel de program
România este într-un uriaș proces investițional! Se construiește intens, și în domeniul privat și în cel public. Sunt proiecte de anvergură pentru infrastructura națională – autostrăzi, căi ferate, metrou, spitale, etc.
Până la finalul anului viitor guvernul Ciolacu are ambiția să aloce 250 de miliarde de lei – aproximativ 50 de miliarde de euro, pentru investiții.
Este nevoie, deci, de tot felul de materiale de construcție. Cele mai multe, 70% din necesar, vin din import; de exemplu, în 2021, România a importat materiale de construcție de 8,2 miliarde de euro.
În contextul în care construcțiile au ajuns să aibă o pondere semnificativă la creșterea PIB (6,3%), similară cu cea a industriei IT, susținerea dezvoltării industriei naționale de materiale de construcții este o necesitate; are deplină justificare economică, va asigura ritmic, la prețuri corecte și fără sincope aprovizionarea materiale de construcție necesare pieței interne, contribuie într-o proporție importantă la reducerea deficitului comercial al țării și, în plus, se vor înființa noi locuri de muncă, care implicit înseamnă și un venit pentru bugetul statului, prin taxe și impozite.

Deputat Lucian LUNGOCI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri