14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Șeful poliției continuă să nege utilizarea softului Pegasus pentru a spiona personalități publice

spot_img

Trebuie citit

Comisarul șef al poliției israeliene, Kobi Shabtai, a continuat marți să nege acuzațiile potrivit cărora ofițerii ar fi folosit ilegal programul de spionaj Pegasus împotriva unor personalități publice și private, pe fondul unor critici tot mai numeroase.

Aflat în prezent într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, Shabtai a fost nevoit să își scurteze șederea.
El a declarat că a ordonat o anchetă internă privind acuzațiile care, până în prezent, nu a găsit “nicio dovadă de încălcare a legii”.
Într-o scrisoare trimisă întregii forțe de poliție, Shabtai a scris că are “încredere deplină în integritatea forței de muncă… [Vom coopera în orice mod necesar cu orice comisie [de investigație] înființată pentru a afla adevărul. Într-un stat democratic, este esențial să se pună la dispoziția forțelor de ordine instrumente avansate pentru a lupta împotriva criminalității și pentru a salva vieți, ca parte a responsabilității sale de a proteja publicul.
Într-un raport privind utilizarea programelor de spionaj de către poliția israeliană, publicat luni de ziarul Calcalist, se afirmă că programul Pegasus al grupului NSO a fost folosit împotriva unor înalți funcționari guvernamentali, primari, lideri activiști, jurnaliști și membri ai familiei fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu.
Se pare că poliția ar fi folosit acest software pentru a sparge telefoanele directorilor generali de atunci ai ministerelor de finanțe, justiție, comunicații și transporturi, ale omului de afaceri important Rami Levy și ale fostului director general al Walla.
Premierul Naftali Bennett a promis “un răspuns”, reamintind însă că programul Pegasus este un “instrument important în lupta împotriva terorismului”.

Anchetă după acuzațiile de spionaj atribuite poliției

Ministrul israelian al Securității Interne a anunțat deschiderea unei comisii de anchetă în urma dezvăluirilor privind o piraterie informatică de amploare efectuată de poliție prin intermediul programului Pegasus, “presupuse fapte foarte grave”, potrivit șefului guvernului Naftali Bennett.

“Am decis să înființez o comisie guvernamentală care să investigheze în profunzime încălcările drepturilor civililor și a vieții private a acestora”, a declarat Omer Barlev într-un comunicat.
Declarațiile vin după noi dezvăluiri ale cotidianului de afaceri israelian Calcalist, potrivit cărora programul de spionaj Pegasus al grupului NSO ar fi fost folosit împotriva unor înalți funcționari guvernamentali, primari, lideri activiști, jurnaliști și membri ai familiei și consilieri ai fostului prim-ministru Benyamin Netanyahu.
“Conform dovezilor care apar, se pare că presupusele infracțiuni au fost comise în timpul mandatelor foștilor oficiali de poliție, foștilor miniștri ai securității interne și în timpul guvernelor anterioare”, a declarat el.
Barlev a promis că grupul de revizuire va “investiga cu atenție toate acuzațiile sub toate formele lor”.
“Sub conducerea mea, aceste infracțiuni nu vor mai avea loc”, a spus el, “poliția se află sub responsabilitatea și autoritatea mea și mă voi asigura că, dacă a existat o încălcare a democrației în mandatele anterioare, o voi expune și nu voi permite să se mai întâmple.
Premierul Bennett a promis “un răspuns”, dar a declarat că software-ul Pegasus este un “instrument important în lupta împotriva terorismului”.
“Dar (aceste instrumente de spionaj) nu sunt destinate să fie folosite pentru campanii de phishing împotriva publicului sau oficialilor israelieni, așa că trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Anima News

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri