Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, instituție care funcționează sub autoritatea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a decis să disponibilizeze 415 angajați, chiar ziua în care românii sărbătoreau praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, „în vederea optimizării structurilor organizatorice şi, pe cale de consecinţă, a structurilor de personal”, potrivit unui comunicat de presă. „Acest gest denotă un cinism de catalog și o indiferență crasă cu privire la viitorul pădurilor României”, consideră deputatul AUR Dumitru-Viorel Focșa, în condițiile în care în țara noastră nicio instituție a statului nu trage la răspundere mafia lemnului pentru abuzurile comise.
„Este lesne de înțeles că, odată cu disponibilizarea colectivă mai sus menționată, activitatea de pază a fondului forestier național va fi serios afectată. În contextul în care mafia lemnului pare a fi în continuare mai puternică decât autoritățile statului, o diminuare a numărului de angajați ai Romsilva este un cadou pe care statul român îl face tuturor celor care taie, ilegal, din plămânul național”, atrage atenția Focșa.
În acest context, deputatul AUR i-a solicitat ministrului Mediului, Tanczos Barna, să transmită clarificări privind concedierea colectivă de la Romsilva:
„Vă solicit să îmi comunicați care au fost motivele care au condus la adoptarea acestei decizii revoltătoare, de ce nu s-a luat în considerare varianta redistribuirii și reconversiei angajaților disponibilizați, care sunt măsurile compensatorii salariale și profesionale ce au fost luate de angajator pentru limitarea impactului social, dar mai ales cum va fi afectată siguranța fondului forestier național prin concedierea colectivă a celor 415 de angajați ai Romsilva.
De asemenea, vă cer să îmi răspundeți dacă această disponibilizare în masă pune în pericol implementarea componentei Păduri și protecția biodiversității” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, se arată în întrebarea parlamentară adresată ministrului de resort.