1.4 C
Constanța
vineri, 21 martie 2025

Felix Stroe: „De unde ambiția asta (a cui?!) de a mutila în fiecare an vacanța copiilor și sezonul turistic estival?!”

spot_img

Trebuie citit

Noile schimbări din învăţământul liceal au stârnit multe dezbateri cu privire la structura oraraului. Coaliţia pentru Educaţie prezintă acum 5 variante de orar pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, construite în conformitate cu noile planuri cadru. Nu este singura problemă aflată în dezbatere.

Devenit deja o tradiție, startul anului școlar încurcă organizarea de pe litoral. În timp ce oamenii ce afaceri din Turism solicită tot mai mult o extindere a vacanței de vară, la București calculele sunt făcute întocmai pe… invers, după cum reclamă președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe:

„Sunt în continuare surprins de modul discreționar și deloc predictibil în care se stabilește, în fiecare an, o dată diferită de începere și încheiere a anului școlar, în România. De astă dată, anul școlar 2025-2026 va începe pe 8 septembrie, întâmplător o zi de luni, dar s-a întâmplat în anii trecuți ca această primă zi de școală să cadă… într-o vineri!? De unde ambiția asta (a cui?!) de a “mutila” în fiecare an vacanța copiilor și sezonul turistic estival? 15 septembrie, ziua tradițională a începerii anului școlar pentru zeci de ani, cade anul ăsta tot într-o zi de luni, ca și 8 septembrie. De ce nu se profită de vremea bună din septembrie, pentru a prelungi sezonul turistic estival, mai ales la mare, unde sezonul și așa e foarte scurt (două luni)?! Asta, în ciuda apelurilor repetate și disperate ale reprezentanților industriei de Turism, care este păgubit anual, din calculele făcute, de zeci de milioane de euro?!

De ce nu se revine DEFINITIV la vacanța de vară tradițională, fixă, 15 iunie – 15 septembrie? De ce se inventează alte vacanțe, ca cea “de ski”, din februarie, jignitoare pentru mare parte dintre copii, ale căror familii nu au posibilitățile financiare să-i ducă la munte în acea perioadă – scumpă și aglomerată? De ce în fiecare an se stabilesc ALTE date de începere a școlii, deloc predictibile, date care subminează programarea vacanțelor familiilor (unii își cumpără pachete de vacanță, la târguri de turism, chiar și cu un an înainte)? Contează atât de mult o săptămână în care nu se face aproape nimic în școli, în detrimentul turismului, activitate din care statul român încasează taxe și impozite?!”.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri