6.4 C
Constanța
duminică, 10 noiembrie 2024

Continuă dezvăluirile despre controversatul „profesor” chirurg Mindea

spot_img

Trebuie citit

Continuă dezvăluirile despre „profesorul” Mindea, după scandalul declanșat de reclamațiile civile și penale la adresa prețurilor aberante și speculante ale „dispozitivelor” aplicate chirurgical diverșilor pacienți, doar în clinici private, dar mai ales acuzațiilor de malpraxis.

Mediaquality.ro a publicat partea a II-a a anchetei jurnalistice făcute pe această temă. Redăm în continuare cele mai importante fragmente și afirmații:

Modul în care am descoperit afacerile medicului-preot Ștefan Mindea Alexa a fost surprinzător. Pe de o parte, părea puțin probabil ca un personaj cu o educație și o expertiză impresionată să se aplece către practici care golesc în mod nejustificat buzunarele bolnavilor, pe de altă parte, părea straniu faptul că instituții medicale precum Spitalul Heka sau Regina Maria ar pune asupra lui o cupolă de credibilitate, fără să-l fi verificat în prealabil. De aceea, ancheta jurnalistică publicată pe 1 februarie a durat destul de mult, pentru că a necesitat verificări amănunțite ale afacerilor lui cu dispozitive medicale. Când am încheiat verificările, am crezut că avem de-a face cu o practică înșelătoare și cu un branding extrem de bun. Și cam atât.

Numai că nu mică mi-a fost mirarea să constat, după publicarea anchetei inițiale, că existau și alte cazuri. Cazuri în care n-a mai fost vorba doar despre bani. Ci despre tragedii uriașe. Cazuri în care alți medici s-au pronunțat în direcția unui malpraxis. Cazuri în care banii obținuți astfel s-au dus în fundația mănăstirii unde medicul a devenit preot, cu binecuvântarea lui Teodosie. Cazuri în care preotul Mindea a mințit, în calitate de medic, pentru a lua bani din asigurări medicale din alte state. (…)

Am contactat, de această dată, și medici. Colegi de-ai lui Mindea. Care ne spun, de exemplu, că la Spitalul Județean din Constanța ajung frecvent rateurile lui, pe care medicii de acolo trebuie să le rezolve, fiind multe cazuri grave, cu artere ciupite, cu hemoragii interne, situații de care Mindea nu răspunde în niciun fel. (…)

Implantul înșurubat în locul greșit

Liliana Popescu are numai 41 de ani și e din Brăila. Undeva, pe la finalul anului 2022, problemele pe care le avea la coloană, pentru care suferise deja o intervenție în 2011 la Spitalul Bagdasar Arseni, au revenit puternic. Și-a făcut atunci un RMN la Brăila, de unde rezulta, în interpretarea medicului radiolog de acolo, că problema era serioasă și că ar fi fost cazul probabil de o nouă intervenție chirurgicală. Locul problemei era clar specificat și nu existau dubii asupra acestui aspect.

În acea perioadă, Liliana a aflat de Mindea

“Am aflat de dumnealui de la cunoștințe, de pe internet, am văzut filmulețe pe YouTube, am citit recenziile acelea foarte multe, cred că erau peste o mie la momentul respectiv. Majoritatea pozitive. Am luat decizia să-i trimit imagistica. Am primit un răspuns pe email, că ar fi necesar un consult chirurgical. Problema mea era la L4, L5, problemă destul de gravă, care necesita intervenție rapidă, pentru a nu rămâne cu sechele permanente.” – își amintește ea, în exclusivitate, pentru Media Quality și Investigatoria.

Așa a început totul. În urma consultației despre care Liliana își amintește că a fost efectuată cumva pe repede înainte, Ștefan Mindea i-a recomandat o intervenție chirurgicală non-invazivă, care ar fi trebuit să dureze maxim o oră, în cadrul căreia i se va implanta un dispozitiv medical, care i-ar fi rezolvat definitiv toate problemele. Apoi a venit vorba de bani. (…)

De trei luni, pacienta lua continuu analgezice și antiinflamatoare ca să poată să funcționeze parțial. Așa că a decis să facă, din proprie inițiativă, un nou RMN, pe care l-a trimis la Mindea, prin asistenta Petronela. Răspunsul a fost acela că totul e ok.

Radiologul care îi analizase RMN-ul îi spusese, însă, cu totul altceva: că acolo apărea hernie de disc. Așa au început căutările pacientei și vizitele la alți medici. Unde a fost primită într-un fel pe care nu dorim să-l catalogăm, dar care, ca potențiali pacienți ai unor astfel de personaje, ne sperie chiar și pe noi. (…)

Asigurarea americană

Ștefan Mindea pare om bun. Vorbește frumos, e carismatic și are telefon cu butoane. Uneori, din considerente numai de el știute, te pune să-ți lași telefonul la un asistent. Apoi îți spune deschis cum vrea să facă bani de pe urma ta. Și cum va dona acei bani sfintei biserici a Bunului Dumnezeu, care le vede și le judecă pe toate, mai presus de ce fac oamenii.

Banii sunt un instrument. Pentru fiecare dintre noi. Dar pentru Mindea banii par a fi instrumentul prin care se apropie de oamenii bisericii și de mediul politic al locului în care a ales să practice o meserie nobilă, dacă ar fi abordată cu atenție și responsabilitate.  Și pentru bani e dispus să facă chiar mai mult decât să vândă membrane biologice resorbabile de 200 de lei cu 4000 de euro, ci chiar să mintă pentru a lua sume uriașe din asigurări de sănătate din străinătate. Și despre asta e povestea lui Marius Mariș. Care locuiește de ani buni în Florida, SUA. (…)

“Să vă pregătiți la atacuri foarte puternice din partea lui și din partea bisericii din Constanța pentru că l-ați demascat”

După publicarea anchetei inițiale legate de afacerile lui Ștefan Mindea, nu ne-au contactat numai foarte mulți foști pacienți de-ai acestuia, ci și medici neurochirurgi. Sigur, toți vorbesc despre situația asta sub protecția anonimatului, pentru că medicii nu vor să se atace public unii pe alții. Și par să se și teamă puțin de consecințe, căci altfel nu ne-ar fi avertizat pe noi.

Astfel, un medic neurochirurg ne-a mărturisit că în comunitatea medicilor neurochirurgi se cunosc toate aceste aspecte despre activitatea lui Mindea de mulți ani. Și că există cumva o convingere unanimă că lui Mindea nu se poate întâmpla nimic.

Trebuie să vă spun ceva încă de la început: Mindea este stat în stat la Constanța, pentru că biserica și politicienii din Constanța îl fac să fie intangibil. Se poate merge în instanță, dar dacă se judecă chestiunea la Constanța, el va ieși alb ca laptele. Eu pot să vă spun că în chirurgia coloanei vertebrale, România este Cenușăreasă. De asta cei mai mulți bolnavi pleacă în afară. În Turcia și în alte țări vestice. Problema mare cu acești bolnavi care acum se plâng la dumneavoastră e că în România nu există o lege a malpraxisului. Ce există în România e o poveste. Deci nu se poate face nimic. Alta este responsabilitatea medicului în Occident, unde bolnavii pot avea câștig de cauză în cazuri de malpraxis.

În România anchetele se fac la nivel medico-legal sau la Colegiul Medicilor și n-o să iasă nimeni vinovat. Revenind la Mindea, eu am aflat că probleme și complicațiile pe care Mindea le generează se duc la Spitalul județean din Constanța, la spitalul de stat. Și neurochirurgii de la Constanța îl cunosc foarte bine, dar nu pot face nimic. Eu nu vreau să vă descurajez, dar vă spun că așa stau lucrurile. Și să vă pregătiți la atacuri foarte puternice din partea lui și din partea bisericii din Constanța pentru că l-ați demascat. Diploma lui are echivalență numai în sistem privat. Și ce are el e o aură pe care și-a construit-o. Și povestea cu membranele alea ieftine pe care le vinde cu mii de euro e o escrocherie, clar, dar în România prinde. El nu s-a întors în România din dragoste de țară, asta încerc să vă spun.”

Am contactat și medici de la Spitalul Județean din Constanța, care, tot sub protecția anonimatului, ne-au spus că tot ce am scris în cadrul primei anchete e adevărat și că de multe ori la ei ajung cazurile ratate ale lui Mindea. Dar, din nou, sursele noastre insinuează că, dintr-un motiv pe care nu-l înțeleg, Mindea e intangibil. (…)

Profesorul închipuit

Imediat după publicarea primei anchete de presă, Ștefan Mindea a reacționat subtil, făcând câteva modificări în propriul CV. Cea mai importantă dintre toate e aceea legată de titlul de Profesor, pe care el îl utiliza, până la publicarea primei noastre anchete, în toate prezentările sale publice. Și tot el, cu mâna lui, a modificat acest aspect din CV și din site, eliminând experiența de Faculty Professor al Departamentului de Neurochirurgie de la Universitatea Stanford, poziție pe care ar fi ocupat-o în perioada 2010-2014. În noua versiune a CV-ului, Mindea nu mai specifică această experiență profesională deloc. Pentru că, de fapt, el a fost asistent.

La fel cum tot în mod abuziv a folosit logo-ul Stanford. Într-un ghid de identitate vizuală elaborat de Stanford cu privire la felul în care i se poate folosi sigla și i se poate asocia imaginea cu vreo afacere sau activitate este precizat clar că numele și logo-ul Stanford nu poate fi utilizat de nimeni înafara Stanford pentru a da impresia că există o relație sau o afiliere pentru a promova un produs, serviciu sau afacere.

Întregul articol, AICI.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri