29.4 C
Constanța
luni, 15 aprilie 2024

Cine ce-are cu pașaportul de vaccinare?

spot_img

Trebuie citit

Suedia şi Danemarca vor să introducă un paşaport de vaccinare digital pentru a facilita libertatea de mişcare. Ce planuri au alte ţări? Comisia pentru Etică din Germania s-a pronunţat împotriva unui asemenea certificat.

Suedia s-a făcut remarcată până acum pentru abordarea sa diferită în gestionarea pandemiei. În locul restricţiilor, cum au procedat celelalte ţări europene, Suedia a mizat mai întâi pentru imunitatea de grup, iar ulterior a făcut apel la responsabilitate. În contextul unei rate a infecţiilor destul de mari, ţara a fost des criticată. Conform universităţii Johns Hopkins, numărul suedezilor infectaţi cu noul coronavirus ar fi trecut de 600.000 până acum. În prezent, Suedia şi Danemarca au ales împreună un alt drum, intenţionând să introducă un paşaport de vaccinare digital.

Ce rol va avea certificatul de vaccinare?

Pentru ministrul suedez al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Anders Ygeman, demersul are în primul rând rolul de a le permite cetăţenilor să dovedească mai uşor că au fost imunizaţi. O dovadă care, în viitor, le-ar facilita deplasarea peste hotare sau la competiţii sportive şi evenimente culturale.

Danemarca a anunţat planuri similare încă înaintea Suediei. Certificatul danez le va fi de folos cu precădere persoanelor care călătoresc în interes de serviciu. Dovada vaccinării va putea fi disponibilă pe pagina online a Ministerului Sănătăţii sau pe telefonul mobil al persoanei respective. Alte posibile utilizări ale paşaportului danez de vaccinare nu au fost menţionate. Deocamdată doar puţini profită de avantajele unui astfel de certificat digital.

Conform platformei „Our World in Data”, pe 14 februarie 2021, 6,87% din populaţia daneză era vaccinată, suedezii doar în proporţie de 4,53%. În ambele ţări rata de vaccinare se apropie de cea din Germania (4,95%), dar şi de media la nivel european. În fruntea clasamentului la nivel mondial privind rata de imunizare a populaţiei se află Israelul (74%).

Nu se ştie dacă, până la urmă, în Suedia va dori să se vaccineze majoritatea populaţiei. Suedezii au devenit sceptici faţă de vaccinuri de la campania de imunizare în masă contra gripei porcine, din urmă cu aproximativ zece ani, care a avut urmări grave asupra sănătăţii copiilor şi tinerilor. Sute de copii şi tineri s-au îmbolnăvit incurabil de narcolepsie – o tulburare neurologică (denumită popular „boala somnului“) care afectează ciclurile naturale de somn şi veghe. Campania de atunci trece drept cel mai mare scandal medical din istoria ţării, rămas viu în memoria colectivă.

Privilegii pentru persoanele vaccinate

Deţinătorii certificatelor de vaccinare s-ar putea bucura de anumite privilegii. Însă ceea ce pare a fi un aspect pozitiv ar putea fi şi un dezavantaj. Criticii se tem de o obligativitate a imunizării, neimpusă oficial, mai ales pentru cei care vor să călătorească mult şi să ia parte din nou la viaţa socială. Lucrul acesta ar putea duce la divizarea societăţii, argumentează ministrul federal de Interne, Horst Seehofer. În plus, încrederea în clasa politică, care până acum a exclus obligativitatea vaccinării, ar putea fi serios zdruncinată. Câtă vreme nu există suficiente doze de ser pentru toată lumea, nu este corect ca persoanele vaccinate să dispună de avantaje.

Mai mult, nu tuturor li se recomandă imunizarea. Pacienţii cu alergii severe, cei care iau medicamente imunosupresoare, gravidele şi femeile care alăptează nu se pot vaccina decât cu acordul medicului curant. Aceşti oameni ar fi excluşi de la privilegii fără nicio vină.

Ce intenţionează alte ţări europene?

Grecia, Ciprul şi Spania sunt pentru introducerea unui paşaport de vaccinare unitar care să le permită turiştilor să călătorească fără restricţii. Astfel speră aceste ţări să-şi revigoreze sectorul turismului atât de grav afectat de pandemie. Polonia şi România nu mai impun carantina în cazul persoanelor vaccinate. La rândul său şi Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unui paşaport de vaccinare. Deocamdată nu există indicii că şi în Germania va fi introdus un document, fie digital, fie în format clasic, privind imunizarea. Recent, Comisia pentru Etică s-a pronunţat împotriva existenţei unui astfel de certificat. Conform Comisiei, nu sunt dovezi că pacienţii vaccinaţi nu pot transmite totuşi virusul. Purtarea măştii de protecţie şi respectarea distanţei de siguranţă se recomandă şi pe mai departe. Dacă se va dovedi şi va exista certitudinea că persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase, situaţia ar putea fi reanalizată.

Stephanie Höppner – Deutsche Welle, via Adevărul

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri