33.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Investitorii români, din nou dezavantajați la cumpărarea de acțiuni pe Bursă

spot_img

Trebuie citit

Potrivit unor specialiști, listarea companiei Hidroelectrica la Bursa de Mărfuri a fost un succes. Totuși, studiind mai atent întregul proces, am descoperit mai multe anomalii care, cel puțin pentru omul de rând și de bun simț par inexplicabile.

În primul rând, pentru investitorii de retail, prețul fix a fost de 112 lei/acțiune. Pentru investitorii instituționali, oferta presupune orice preţ între 94 lei şi 112 lei. Dar cine sunt aceștia?

Investitorii de retail sunt persoane fizice sau juridice care cumpăra și vând titluri de capital pe contul lor și în nume propriu. În schimb, investitorii instituționali sunt în principal fonduri de investiții, fonduri de pensii, companii de asigurări și bănci de investiții – cele mai multe, străine. Deci, aceștia din urmă au fost avantajați, în detrimentul cetățenilor simpli, români, care au dorit să investească în acțiuni.

Investitorii instituţionali, în frunte cu Pilonul II de pensii private, a fost un alt jucător important în achiziția de capital în Hidroelectrica. Au fost investitori români care ar fi vrut să cumpere mai multe acţiuni, au licitat la preţul maxim de 112 lei, dar au primit în final acţiuni mult mai puţine decât s-ar fi aşteptat. Unii chiar nu au primit deloc. Hidroelectrica a beneficiat de un grup de investitori străini de renume (numele companiilor nu au fost făcute publice). Un rol semnificativ printre aceștia l-au avut companiile de tip ”hedge fund”, care achiziționează capital pe termen scurt, urmând să îl pună din nou la vânzare pentru profit. Atât!

Acțiunile au fost suprasubscrise de aproape 4,7 ori, astfel încât românii care au cumpărat pachetul minim de 50 de acțiuni în perioada IPO-ului au primit de fapt DOAR 16 acțiuni. Diferența de bani a fost returnată în contul fiecărui român care a subscris acțiuni ale producătorului de energie. Deci, banii lor n-au fost buni!?

Oare de ce în momentul listării Hidroelectrica nu au avut prioritate investitorii români și de ce unii dintre ei, cu toate ca au dorit să cumpere acțiuni, au primit mai puține sau chiar nu au primit deloc?

Deputat Dănuț AELENEI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri