36.4 C
Constanța
joi, 20 iunie 2024

Aelenei: Interpelare către Marcel Ciolacu, pe tema abuzurilor din „azilele groazei” din Voluntari

spot_img

Trebuie citit

Deputatul AUR Dănuț Aelenei a adresat azi o Interpelare către primul ministru Marcel Ciolacu și Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale Tema interpelării: abuzurile din „azilele groazei” din Voluntari.

 Redăm în continuare conținutul integral al acesteia:

Domnule Prim Ministru,

            Din informațiile publicate în mass media, am aflat că Centrul de Resurse Juridice a transmis pe 1 martie a.c. un memoriu la Cancelaria dvs., în care vă sesiza, în calitatea dvs. de atunci, de prim ministru,  abuzurile din aceste cămine și vă cerea, la acea dată – să preluați coordonarea acțiunilor de control la aceste cămine.

            Potrivit altor surse, cabinetul dvs. primise deja sesizări privind azilele groazei și s-a sesizat, prin intermediul Corpului de Control al Primului ministru, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

            CRJ mai arată că au fost sesizate „toate instituțiile implicate sau cu competență în materie”: Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov, DGASPC Sector 3 în privința ororilor descoperite la căminele de bătrâni. Tocmai de aceea, pentru că termenul legal ar fi expirat, iar răspunsurile recepționate au fost evazive, superficiale sau neîntemeiate, vi s-a solicitat EXPLICIT să preluați coordonarea anchetei privind căminele de bătrâni. Sesizarea a fost trimisă pe 1 martie a.c. la Cancelaria dvs. și către consilierul de stat Mădălina Turza.

            Au existat de asemenea rapoarte independente, care au venit în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată din ultimele două decenii, indicând încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative, respectiv:

– 7 septembrie 2022, la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Voluntari, jud. Ilfov;

– 7 septembrie 2022 și respectiv 1 noiembrie 2022, la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia” – Afumați, jud. Ilfov;

– intervalul  septembrie – noiembrie 2022 la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente „Casa Cora” – Voluntari, jud. Ilfov.

            Față de cele de mai sus, vă solicit să răspundeți întrebărilor mele, și anume:

– de ce nu ați reacționat, oficial și legal și de ce nu ați adus la cunoștința opiniei publice demersurile întreprinse?

– de ce, după izbucnirea scandalului, ați negat că ați fi știut ceva despre abuzurile care se petreceau la azilele de bătrâni, în calitate de fost prim ministru?

– care au fost rezultatele Corpului dvs. de Control, al primului ministru (chiar și parțiale) și de ce nu au fost aduse la cunoștința opiniei publice și a Parlamentului României?

Vă mulțumesc.”

Deputat Dănuț AELENEI

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri