16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Chiar și așa, chiar și acum, oricum! E PURIM!!

spot_img

Trebuie citit

E veselie! E obligatoriu! E lege! E voie! E bună! E voie bună!!!! Așa cere tradiția! Așa E porunca! Chef și glume! Măști și râs și mult umor! Mare întrebare, mare! Țin minte din copilărie disputa: ce se mai contraziceau mătușile, ba chiar se certau: Purim este sau nu este sărbătoare?!? Și dacă este, e o sărbătoare mare sau una mică!?! E o sărbătoare importantă sau una lipsită de… Ce mai tevatură, câte discuții între mătușile mele aprige și atotcunoscatoare?!?

Spune un vechi proverb Evreiesc: Guturaiul nu e boală și Purim-ul nu e sărbătoare!!! Ba este, spunea Tanti Leia!!! Ba nu, zicea Baby Polea! Și dacă e sărbătoare și tradiția spune să mâncam humăntaș (urechi de Haman sau buzunare, cum doriți. Alte discuții interminabile. Chestie de traducere, că erau filoloage mătușile, da!), păi atunci să mâncam humăntaș.

Da! Dar care este cea mai bună rețetă de… Și când trebuie pregătite cu două zile înainte de Purim sau cu o singură zi? Dar în ajun de sărbătoare se ține post: postul Esterei! Da, postul e post! Dar: Purim e sărbătoare?!?! Și iar ceartă!!! Că nu se lasă nici una. Până venea Titi, unchiul Titi, Isac Rapaport și ne liniștea pe toți! Ne îmbrățișa pe toți, le pupa pe mătuși de le zăpăcea și le dansa. Și parcă nu se supărau așa de tare… Freilach! Zol zain Freilach! Sa fim veseli și fericiți și bucuroși! Ce?? Fac mătușile gălăgie? Foarte bine! Merge!!! Că-i Puriiim! Cu un pahar de vin ( sau mai multe), cu un cântecel, cu o glumă! Înțepătoare, uneori, dar merge: că-i Purim! Și avem măști!!!

Purim Sameach!!

Maia MORGENSTERN

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri