Credeați că trei ani de zile de șantier sunt de ajuns? Că haosul din trafic se va termina curând? Nici pe departe. Mai avem mult de suportat.
Primăria Constanța schimbă în patru etape conductele care transportă agentul termic. A patra nici măcar nu a început. Lucrările au loc deși actualul primar, Vergil Chițac, afirma în campania electorală, citând specialiști, că cea mai proastă soluție care poate fi luată este tocmai schimbarea conductelor și construirea unui nou CET. Ne prezenta atunci o variantă mult mai ieftină și care ar fi produs infinit mai puțin deranj: construirea de minicentrale de cvartal sau de cartier sau chiar de bloc. Ele există și acum în Constanța. Blocurile construite pentru tineri de pe strada Baba Novac, de pildă, sunt alimentate de centrale de bloc, operate de actuala Termoficare Constanta SRL. Sunt pe gaz, au costuri mici, dar oamenii plătesc mai mult, pentru că prețul se calculează pentru tot sistemul, nu separat. (…)
Cheltuieli imense
Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.
La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.
Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare. Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.
Întregul articol, AICI.