16.4 C
Constanța
sâmbătă, 13 aprilie 2024

Care a rămas SINGURA problemă a Constanței și ce dracu’ s-a întâmplat cu celelalte

spot_img

Trebuie citit

De jumătate de an, principala problemă a Constanței pare să fi fost și să fi rămas… locurile de parcare! Cu rezolvarea ingenioasă, ca să nu spun genială, a acestei probleme pare să fi câștigat actuala garnitură (fără legume, aia a fost acum două mandate) Primăria Constanța.

N-am răbdare și nici nervi să citesc și să rumeg talașul consemnat în „programul electoral” al respectivilor, cu care au defilat pe tarlale – a se citi cartiere – în campanie. N-am făcut-o nici atunci, nici acum, fiindcă știam că e un rahat ambalat de echipa celui care n-a condus în viața lui nici măcar o magazie de efecte militare murdare. Tot, dar ABSOLUT TOT ce s-a făcut până acum în Constanța de juma de an – de la asfaltat parcări noi, pus stâlpișori (în continuare), amendat zăpăciți și instituit sensuri unice și giratorii bezmetice, gândite de japonezi, dar cu ceafă lată de bulgari, era deja stabilit și legiferat de fosta administrație. Parte din ele, motive pentru care a și pierdut alegerile.

Revenind la marota cu parcările – rezidențiale și „turistice”, deși pe astea se bat și constănțenii, aflați cu treabă prin centru – ea rezidă de vreo trei mandate. Prietenul și colegul Cristi Hagi a rezumat, în CT100 (și nu mi-e rușine să-l citez):

„Țările care au inventat apa caldă au rezolvat această problemă. Au făcut așa: au marcat toate aceste locuri din spatele blocurilor și de lângă case și au spus că acolo pot parca numai cei care locuiesc în zonă, la o anumită distanță de ele, și numai dacă plătesc un abonament. De obicei nu e mare, câteva zeci de euro pe an. Diferența fundamentală este nimeni nu are un loc de parcare rezervat, pe care să-și pună plăcuță, să spună că e AL LUI. Locurile de parcare sunt puse la comun, pentru că vorbim de domeniu public, spațiu comun. Toată lumea care locuiește în zonă poate parca pe oricare dintre ele. Ce se întâmplă dacă, să spunem, sunt 10 locuri și 20 de doritori? Exact ce s-ar fi întâmplat și dacă cele 10 locuri erau rezervate unor persoane: restul parcau în altă parte. Sistemul acesta, prin care locurile sunt puse la comun, este echitabil și nu nedreptățește pe nimeni. În România, instanța a decis, în mai multe orașe, că locurile nu pot fi acordate pe principiul primul venit, primul servit, dacă există mai multe cereri pentru el. Hotărârile nu au aplicabilitate națională, dar scenariul se poate repeta oricând și în Constanța. Și, dacă va fi așa, tot regulamentul acesta pritocit și răspritocit își va pierde aplicabilitatea.”

E o idee care nu i-a venit autorului citat ci, așa cum spune, se aplică la alții, mai deștepți. Dar, au întrebat pe cineva actualii diriguitori?! Au întrebat pe dracu’. Așa cum „întrebau” și cei de dinainte: se bazau pe trei-patru sfătuitori din cercul lor îngust (și umed, uneori – prietenii știu la ce mă refer…) și puneau în practică – și în hotărâri locale – ce le trecea prin cap și visau noaptea.

Se poate vorbi mult și bine despre cât de bun sau cât de prost e actualul regulament de parcare. Bine era să se vorbească înainte, cu cât mai mulți pricepuți, nu „închipuiți”, ca Horia Constantinescu și Feliciu și alți „Cariciu”. Problema e alta, cum spuneam la început: ASTA A RĂMAS SINGURA PROBLEMĂ A CONSTANȚEI?! CU ASTA TREBUIA ÎNCEPUT?!? Cum rămâne cu marile proiecte, puse doar pe hârtie de TOȚI candidații, în campania de la locale? Cu marii investitori, goniți dintotdeauna de șpăgile și pretențiile foștilor edili ai orașului?! Cu parcul industrial al Constanței, care e sublim, dar lipsește cu desăvârșire?!? Cu construcțiile bezmetice și planul urbanistic-aiuristic al ditamai municipiul?! Cu dezvoltarea haotică a stațiunii Mamaia?! Cu infracționalitatea mare?! Cu circulația ca la raliu pe bulevarde și străzile lăturalnice, fără ca poliția să-i deranjeze pe cocalari?! Cu RADET-ul?!? Cu transportul în comun pe trasee alambicate, inutile și fără o bună acoperire a TUTUROR zonelor orașului și, de ce nu, a litoralului?! C-au dispărut până și stațiile acoperite și băncuțele, de stau oamenii în ploaie și ninsoare, doar dintr-o răfuială politică a primarului!?!

Stați liniștiți! Le veți regăsi pe TOATE la TOȚI candidații, în programele electorale de la viitoarele alegeri locale! Aș încheia cu tradiționale urări de Paști, că „să fim mai buni”, că alea-alea, dar tot „sictir” îmi vine în minte.

Așa că, mai bine lasă.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri