După ce ieri o publicație a postat (pentru scurt timp) că „Lucian Lungoci a criticat decizia administrației locale de a vinde salam în Mamaia”, confuzia a fost lămurită.
Interzicerea vânzării de salam în stațiunea Mamaia este o falsă problemă creată de actuala conducere a Primăriei Constanța, care antagonizează două tipuri de activități comerciale. Este o acțiune distructivă, pentru că în urma discuțiilor cu proprietarii de magazine alimentare s-a constatat faptul că volumul de vânzare al produselor preambalate, cum este salamul, („pentru că nu vine nimeni produse vrac – ouă sau carne“), este unde la 4% din totalul de vânzări zilnice.
Primăria Constanța a blocat activitatea aproximativ 70 de agenți economici din stațiunea Mamaia, după ce a trimis o serie de adrese prin care operatorii economici din Mamaia au fost anunțați că nu vor mai avea avizată autorizația de funcționare, deoarece se încalcă o prevedere legală, mai exact Hotărârea nr. 559 /2001 emisă de Ministerul Turismului de la acea vreme.
Practic, li s-a impus agenților economici să obțină un aviz de la Ministerul Turismului. În urma solicitărilor făcute de agenții economici la instituția care ține acum loc de Ministerul Turismului, s-a specificat că această prevedere din Hotărârea nr. 559 /2001 este, de fapt, un aviz de specialitate legat de documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, eliberat de autoritățile locale. Mai exact, la PUZ-ul făcut în 2017, Ministerul Turismului și-a dat avizul pe acel Plan Urbanistic și nu este nevoie de un aviz separat pentru fiecare operator în parte. Lungoci spune că poate s-a înțeles intenționat greșit această prevedere legală.
„Problema este că acești agenți economici nu au aviz de funcționare, și nu e o autorizare nouă. Este un abuz al actualei administrații locale din Constanța și nu face decât să arate linia distructivă cu care ne obișnuim de la preluarea mandatului.“
Deputatul constănțean reproșează actualei conduceri a administrației publice locale și că nu a găsit soluții pentru relocarea roții de la Poarta 1 și pentru intrarea în legalitate a teraselor care funcționează pe domeniul public. De asemenea, a criticat și regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, în primul rând, orarul de funcționare al restaurantelor, barurilor și teraselor, care a fost stabilit de conducerea Primăriei până la ora 22.00, în zona de Peninsulă, și ora 20.00 în zona de oraș.
Regulamentul are patru pagini din 44 numai cu sancțiuni și contravenții. Adică 10% din regulament este rezervat doar pentru cum vor fi sancționați agenții. În plus, au fost crescut excesiv atribuțiile de control ale Poliției Locale.
„De ce se întâmplă acest lucru? Pentru persoana care a lucrat la acest document (Horia Constantinescu) vine din zona protecției consumatorului și cred că dorește să aibă în continuare aceste atribuții de control!“.