9.4 C
Constanța
vineri, 24 ianuarie 2025

Cu ce și pe cine mai freacă grija IPS-ului Teodosie

spot_img

Trebuie citit

De fiecare dată mă lasă perplex grija frecată ca maioneza de „opinia publică” și „societatea civilă” (UM24?) vizavi de rânduielile bisericești.

Adică: niște convenții sociale mistice, ancestrale și de origini obscure, din negura vremurilor și a felului de gândire de atunci, se cer „filtrate” azi prin apucăturile moderne și politically corecte ale neo-marxiștilor și tuturor chibiților gnostici, care se pricep la toate.

Sigur, se vor ridica voci (tot din zona aia) care vor spune: „da, dar Biserica e subvenționată de la bugetul de stat, suge sudoarea poporului…” Da, dar Biserica/religia e un serviciu social de utilitate publică, în ciuda detractorilor, scepticilor și ateilor: fără ea, mulți rătăciți ar lua-o razna și ar fi mai rău pentru voi (era să zic „noi”), ceilalți. E ca și cum ai cere ca Poliția să nu mai fie plătită și de cei care n-au comis și nu vor comite vreodată vreo infracțiune.

Ce avere are un călugăr

Ultimul subiect de frecat grija – în afară de modul inconștient în care se expune virusului, și cu care nici eu nu-s de acord, dar e treaba lui – e IPS Teodosie însuși. Cică s-a îmbogățit, ceva de speriat – de parcă ar fi cerșetor, nu popă. A furat din avutul obștesc, a delapidat?! Instanțele spun că nu. Alții însă bagă bățul prin gard:

„Teodosie declara atunci (2019) un teren intravilan la Techirghiol, obținut în 2014, prin donație, de 700 de metri pătrați, alături de un teren pășune la Vatra Dornei, de 2,6 hectare, obținut prin cumpărare, unde nu specifică anul dobândirii.

În același an notează și două datorii la bancă, care însumează 144.000 de euro. Declară și banii pe care îi avea în bancă. (ziare.com) Deci și proprietăți, și datorii – ca tot omul. „Ultima declarație de avere disponibilă este cea completată în 2020, pentru anul fiscal 2019, an în care scapă de datorii. Avea în bancă circa 39.435 de euro și 78.485 de lei, iar veniturile sale anuale au fost majorate din nou.

Astfel, câștigă 158.019 de lei de la Universitatea Ovidius, adică aproximativ 13.168 de lei pe lună, la care se adaugă 176.304 lei de la Arhiepiscopia Tomisului, adică aproximativ 14.692 de lei pe lună.”

OK. Vorbim de un profesor universitar doctor și înalt ierarh al bisericii române, nu de inginerul Georgescu

„Practic, IPS Teodosie câstiga în acea perioadă, doar din activitățile desfășurate ca arhiepiscop, aproape cât câstigă și Klaus Iohannis, președintele României, care avea un venit anual, în aceeași perioadă, de 179.735 de lei, adică aproximativ 14.977 de lei pe lună.”

Ei, de fapt aici îi doare pe #reziști și neo-marxiști! Că cineva în țara asta câștigă mai mult decât idolul lor, Profesorașul cel Viteaz, care cu un singur pix (în loc de foarfecă) a croit dintr-un condei nu mai puțin de șase case!

Ce spune Arhiepiscopia

Într-un comunicat poate prea stufos, Arhiepiscopia Tomisului afirmă ceea ce orice minte care nu e creață ar fi trebuit să știe de la sine:

„1. Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabilește veniturile reprezentaților tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Așadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorități, și nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcțiile clericale și universitare pe care le deține. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparația veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Președintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolșevicii agitau masele spre lupta de clasă.

2. Arhiepiscopul Teodosie NU deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o Fundație, în care IPS Teodosie este doar membru și Președinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară  „știrea”, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea și anexele ei.

3. Finanțarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată,  NU din fonduri „aproape în totalitate de la Guvern” cum pretind mincinoșii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deși ar îndeplini condițiile legale, fiind canonic in jurisdicția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

4. IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toți ceilalți acuzați de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendențioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăția IPS Teodosie.

5. IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.  Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal.”

E grele cu de-astea bisericești…

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri