14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Guvernul Cîțu habar n-are ce-i ăla canabis medicinal!?

spot_img

Trebuie citit

Deputatul Cristina Dumitrache a primit astăzi punctul de vedere formulat de Guvernul României referitor la proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical. Aceasta a precizat că poziția Guvernului față de acest demers legislativ  aduce grave încălcări în ceea ce privește informarea corectă a publicului, dar și a membrilor aparatului de stat și a membrilor Parlamentului României.

    „Ce deranjează cel mai mult e calitatea informațiilor transmise, unele perimate, iar altele false, ceea ce ridică serioase semne de întrebare referitor la cum sunt întocmite și transmise informații de interes național, în acte oficiale, emise de puterea aparatului executiv.”, a declarat Cristina Dumitrache.

Națiunile Unite a hotărât din decembrie 2020 să retragă canabisul din anexa privind drogurile!

Guvernul pretinde că „în conformitate cu prevederile Decretului nr. 626/1973, canabisul este inclus și în tabelul IV, alături de heroină, dezomorfină și cetobemidonă (…)”, deși această informație este FALSĂ și nu are ca scop decât dezinformarea și aducerea în derizoriu a proiectului de lege, întrucât, organul executiv pentru politica de droguri a Națiunilor Unite, în care își au reprezentanți 53 de state, a hotărât, pe 2 Decembrie 2020, să retragă canabisul din anexa IV la Convenția din 1961 privind drogurile! În acest fel, este recunoscută oficial utilitatea medicală a acestei plante.

    „Or, lipsa mențiunilor despre această decizie într-un document oficial emis de un Minister sau chiar de Guvernul României chiar reprezintă o minciună într-un document public!?”, se mai arată în sursa citată.

Cristina Dumitrache a mai precizat că se aduc în discuție statistici din statul Colorado, în loc să se raporteze la un stat european, în ceea ce privește situația similară referitoare la utilizarea canabisului medicinal, creându-se o confuzie mai mare din punct de vedere juridic, în ceea ce privește uzul canabisului în scop medical, cu referire la date care au în vedere consumul recreațional!?

Cânepa poate fi importată în Uniunea Europeană, doar dacă are o concentrație de max 0.2% Tetrahidrocanabinol. Dar, în condițiile în care statul stabilește prin legislația națională calificarea unei substanței ca fiind drog, indiferent de concentrația de tetrahidrocanabinol, toate regulamentele care se referă la organizarea pieței comune privind importurile de cânepă rămân fără aplicabilitate, deoarece orice comercializare de produse cu conținut de cânepă sau cânepă brută, ar echivala cu un trafic de droguri!?”

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății – varză!

     „Un alt aspect dezamăgitor prin reaua intenție și falsul în transmiterea unor informații vitale e faptul că punctul de vedere formulat de executiv referitor la oportunitatea și beneficiile terapeutice ale plantei canabis sau ale substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical are ca temei doar „consultările avute cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății”, în baza cărora nu ar fi fost identificate beneficiile terapeutice ale plantei/substanțelor. În sprijinul argumentării beneficiilor medicale pe care le are canabisul, ar fi fost de menționat și studiile clinice, precum și la prezentarea unei baze consistente a dovezilor medicale care sprijină utilitatea canabisului medicinal, precizând și că, până acum 2 ani, existau aproximativ 40.000 de studii în întreaga lume despre beneficiile canabisului medicinal.

    Fără a duce în derizoriu activitatea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, argumentele nu oferă legitimitate unui eventual aviz negativ pe acest proiect de lege, ci arată doar faptul că la nivelul Ministerului Sănătății nu se cunosc nici legislația internațională, nici ultimele cercetări în domeniu. Cu atât mai ciudat, cu cât Ministerul Sănătății e condus de progresismul, viziunea și curiozitatea revoluționară specifică unui membru marcant al USR-PLUS ca dl. Vlad Voiculescu, membru al unui partid care s-a pus de la început în fruntea luptei pentru emancipare, libertinism și gândire neo-progresistă, ca nimeni altul… Mai ales că dl. Voiculescu a trăit și la Viena, unde canabisul este folosit inclusiv pentru pacienții cu covid, tratați la Terapie Intensivă.

    Ministerul Sănătății s-a erijat mai degrabă într-o instituție a dezinformării  – acum doi ani Ministerul anunța că se formează o comisie pentru discutarea beneficiilor canabisului medicinal, în fapt comisia s-a întrunit o singură dată și fără a fi constituită cu transparență.

Voiculescu, trăit la Viena, nu cunoaște exemplul Germaniei

    Ministerul Sănătății emite acum un punct de vedere care poate genera confuzie, neîncredere într-un tratament recunoscut pe întreaga planetă, ale cărui beneficii în plus se descoperă pe măsură ce studiile sunt finanțate și încurajate, acesta adresându-se unei game largi de afecțiuni medicale, de la copii, la adulți și fără a prezenta riscuri medicale semnificative, atunci când tratamentul este supravegheat medical.

    Și dacă tot ne-am obișnuit în România să ne întrebăm, de multe ori, de ce nu merg lucrurile ca în Germania, ar trebui să se știe că aceasta este privită ca țara europeană cu o lege considerată model pentru legislațiile pentru uzul canabisului medicinal din Europa, prin prevederile transparente și prin sprijinul real de care beneficiază pacienții germani.

    Din ce în ce mai multe state din jurul României, recunosc și adoptă tratamentul cu canabis medicinal. România riscă să fie acționată și la Curtea Europeană de Justiție, dar și la CEDO din cauza abordării în această manieră a drepturilor omului – refuzul tratamentului necesar – iar o astfel de jurisdicție ar prima în fața oricărei legislații naționale. Refuzul nejustificat al Executivului ia în considerare că acesta ar putea afecta grav și iremediabil șansa la viață și la tratament a cetățenilor români, ca cetățeni europeni care merită aceleași șanse și drepturi la sănătate  ca  în alte state membre UE.

    Consider, în baza a tot ce am enunțat mai sus, că acest punct de vedere formulat de Guvernul României este unul formulat  incorect, injust și incomplet.

    Solicit Guvernului României reconsiderarea punctului de vedere asumat, precum și consultarea proiectului de lege inițiat și o dezbatere transparentă, care să arate interesul real al executivului pentru binele național și empatia pentru suferința unor pacienți români.”

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri