18.4 C
Constanța
duminică, 19 mai 2024

Justiție: salutul cu mâna dreaptă întinsă spre cer nu are nimic comun cu naționalismul și fascismul?!

spot_img

Trebuie citit

spot_img

În Camera Deputaților a avut loc o amplă dezbatere pentru adoptarea textului Declarației privind unele manifestări cu caracter antisemit din România și tentativele de reabilitare a criminalilor de război.

Silviu Vexler, deputat, președintele FCER a precizat că „unul dintre motivele” pentru  care a avut loc această dezbatere a fost „atacul  virulent, antisemit, îndreptat împotriva  doamnei  Maia Morgenstern, a familiei sale  şi  a  actorilor  Teatrului  Evreiesc de Stat, care a şocat  opinia  publică”. El a citat un pasaj din mesajul de  amenințare transmis actriței: 

„O să îți spun că această jidancă are zilele ei numărate. Vă pot promite că intenționez să îi dau focului teatrului vostru idiot idiș, violând-o pe fiica lui Morgenstern,  omorând fiecare actor din această gaură murdară de șobolani, omorându-vă pe fiecare dintre voi. Nenorocito de jidancă, pleacă naibii din țara mea! Și nu mă voi opri până nu va fi jupuită de vie, până termin de măcelărit, până când familia ei e aruncată într-o nenorocită tabără de muncă. Intenționez s-o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor mur-dar în care o voi arde pe ea și pe copiii ei murdari, după ce îi termin de violat. E moartă, jidanca  asta e moartă, îți spun eu”.

Persoana suspectată că ar fi autorul mesajului a fost identificată şi reţinută într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce a părut a fi un pas înainte și un motiv de bucurie. Dar „aceeaşi persoană a fost eliberată în mai puţin de 24 de ore și pusă sub control judiciar în libertate”, pentru că, aparent, nu prezintă un pericol public!

După cum a subliniat  deputatul, îngăduința manifestată față de acest suspect nu este nici un caz izolat, nici o noutate. La cinci minute distanţă de Parlamentul României este o clădire care este sediul „Mişcării legionare”, după cum scrie chiar pe plăcuța de pe fațada imobilului, pe care apare și simbolul clasic al legionarilor. Proprietarul clădirii, liderul autointitulat al așa-zisei Mișcări, „întrebat, în 2015, în Co-misia juridică a Camerei Deputaților, dacă se consideră urmașul lui Zelea Codreanu, al lui Horia Sima și dacă își asumă toate crimele comise de legionari, a răspuns simplu, la microfonul Comisiei: <Da>. Aceiași  legionari  care, în timpul  Pogromului din ianuarie 1941, au executat, printre alții, și veterani evrei din Primul Război Mondial, pe străzile din București. Tot atunci, alți evrei au fost tranșați și atârnați, ca vitele, în abator, de membrii aceleiași Mișcări legionare.

De ani de zile, FCER și INSHR au solicitat autorităților să ia măsurile necesare în acest caz. După mai bine de cinci ani, a fost primit și un răspuns: clasarea. În  decizia de clasare primită la FCER în urmă cu o lună se arată că „semnificația dată de suspect  și de membrii Asociației Mișcarea Legionară salutului cu mâna dreaptă întinsă spre cer nu are nimic comun cu naționalismul și fascismul”. „Salutul efectuat de suspect în fața instituțiilor publice, portul unei cămăși de culoare verde și al unei centuri negre și comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu nu sunt acțiuni de natură să promoveze ura, rasismul, antisemitismul sau xenofobia”. 

În încheiere, autorii documentului motivează că „se renunță la urmărirea penală în cauză, privind tăblița cu simbolul legionar de pe imobilul situat în Str. Iacob Negruzzi și folosirea simbolurilor legionare, pentru că nu este interes public în urmărirea faptelor”.

No comment.

Alex. MARINESCU

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri