14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Mă pregătesc și eu de Pesach. Sărbătoarea

spot_img

Trebuie citit

Mă pregătesc și eu de Pesach. Sărbătoarea.

Eliberării, a libertății dobândite. Eu nu sunt un om religios, asta am subliniat întotdeauna, dar sunt anumite momente, sărbători ce au o semnificație cu totul și cu totul aparte. Pentru mine.

De asemenea, nu am cutezanța de a pretinde că aș putea cuprinde sau explica întreaga semnificație a sărbătorii de Pesach. Voi lăsa exegeții, oamenii învățați s-o facă. Și cred că este important pentru toți să înțelegem sensul sărbătorii de Pesach. Să ne amintim cuvintele lui Moise:

„Let my people go!”

Desigur că e mult mai mult de povestit, de deslușit. Și pentru asta avem Seder: masa de Pesach. Unde se reunește întreaga familie, comunitate și se mâncă, se bea, dar mai ales, se pun întrebări. De ce este această noapte altfel decât toate celelalte? Fiecare are dreptul să întrebe, nimeni nu le știe pe toate. Cei învățați, cei care știu au datoria să răspundă, să transmită informația mai departe. Povestea, dacă vreți. Legenda, se poate spune și așa.

Am fost robi/sclavi și am ales Libertatea. Am ales să ne eliberăm din sclavia faraonului. Cu toate consecințele și dificultățile pe care le presupune drumul către libertate. Cu derapaje și îndoieli. Cu dureri și contorsiuni, cu erori și reveniri. Despre care vorbim, vorbim asumat, în timp ce mâncăm Matzot – azima nedospită. Străbunii noștri n-au avut timp să lase pâinea la dospit.

Dacă vreți să plecați, dacă vreți să vă dobândiți libertatea o faceți acum!

Au rătăcit în deșert timp de 40 de ani, probabil destul timp pentru interogare: suntem oare cu adevărat determinați să ne asumăm libertatea? Suntem o națiune? Oare..???

Și multe alte întrebări pe care (ni) le vom adresa de Pesach.

Și, cel mai important: fiecare are dreptul de a pune întrebări.

Libertate.

Kasher shel Pesah!

Curat și pur pentru Pesach!

Maia MORGENSTERN

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri