14.4 C
Constanța
duminică, 14 aprilie 2024

Secretul lui… Mark Twain

spot_img

Trebuie citit

Samuel Langhorne Clemens este numele real al celui ce și-a luat drept pseudonim literar strigătul „mark twain!” cu care piloții corăbiilor din veacul XIX anunțau că adîncimea fluviului Mississippi permite navigația, după ce măsurau adîncimea apei cu o prăjină.

Mi-a amintit istorioara asta declarația de astăzi a ministrului mediului care, la Digi24, a anunțat că, împreună cu ministrul transporturilor, așteaptă aprobarea scrisă a autorităților ukrainene pentru a măsura adîncimea canalului Bîstroe.

Deja îi și văd pe cei doi demnitari ai statului român cocoțați pe prova unei șalupe și măsurînd adîncimea apei cu prăjinile.

Legenda zice că, în 1977, cînd a venit a doua oară în România, celebrul naturalist Jaques-Ives Cousteau a vrut să intre cu „Calypso” în Delta Dunării și a solicitat autorităților române un profil de fund al brațului Sulina.

Bolnavi de spionită, cum era obiceiul pe-atunci (și mai mereu), oficialii români au refuzat, pe considerentul că, vorba aia, sînt informații secrete.

A doua zi, Cousteau s-a prezentat la întîlnirea cu gazdele, făcîndu-le cadou o hartă amănunțită a brațelor Dunării, cu profilele respective, pe care-o solicitase prin satelit.

Decît să aștepte de la ukraineni aprobare, poate n-ar strica, de vreme ce Cousteau a cam decedat între timp, ca și miniștrii noștri să facă apel la aliatul strategic american, că n-om fi doar noi singurii sateliți de care dispune.

Dinu ADAM

Textele din Metropola Constanța sunt publicate cu acordul EXPLICIT al autorilor.

Articole similare

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele stiri