La capătul unui an în care tot universul nostru s-a învârtit în jurul examenelor naționale, acum, după încheierea lor, mă consider calificată să vorbesc despre ce înseamnă acest prag de trecere către un alt ciclu de învățământ. Pentru părinții copiilor ce au intrat în clasa a VIII-a,… cu plăcere.
Pregătiți-vă sufletește pentru un an istovitor fizic, emoțional și financiar.
Școala online din timpul pandemiei a lăsat lacune. Uriașe. Care nu au mai fost niciodată recuperate și acoperite. Dacă stăteați liniștiți știindu-i în fața unui laptop pe Zoom, nu vă faceți iluzii că s-a învățat carte și copiii voștri sunt la nivelul la care ar fi fost în mod obișnuit.
Dând filmul înapoi, revăd toate zilele în care copilul meu stătea blazat, în timp ce un profesor se chinuia să se conecteze la aplicație, pierzând minute întregi din oră. Revăd momentele în care copiii făceau cu totul altceva, decât să fie atenți la oră, în timp ce un cadru didactic apatic desfășura o lecție în dorul lelii, cât să ponteze o prezență la oră. Revăd toate orele nefăcute pentru că „doamna nu ne aude/vede, nu merge netul/nu merge aplicația “.
Școala nu a mai fost niciodată la fel după revenirea la format fizic. Ceva s-a stricat rău în perioada online, pentru că impresia tuturor, profesori și elevi, după ce copiii s-au întors în bănci a fost de o lehamite generală față de învățătură. Atât profesori, cât și elevi au intrat într-o stare de amorțeală, de resemnare, un fel de “oricum s-a pierdut orice speranță”, care s-a văzut în calitatea educației, în zvâcul de a reporni motoarele, de a recupera ce s-a pierdut. Copiii au pornit pe drumul către examene, nu doar cu lipsuri majore dar și cu plictis și indiferență.
Notele din școală nu reflectă nicidecum situația reală a elevului. Dacă carnetul de note este busola care vă dă speranță că va putea trece fără probleme peste examene și că va intra la liceul pe care îl visați, gândiți-vă de două ori.
Expresia „note din burtă” nu capătă niciodată mai mult sens ca în clasa a VIII-a. Fie că profesorii caută să fie mai îngăduitori pentru că e an terminal și sunt oricum destule motive de stres și îngrijorare, fie că au o reputație și niște rezultate pe care vor să le afișeze pentru propriul lor prestigiu, fie că notarea este făcută doar să fie, cert este că s-ar putea să ai surprize când copilul tău de 10 la română la școală habar nu are cum se evaluează la un examen o caracterizare de personaj sau un rezumat.
Meditațiile. Acest rău, absolut necesar
Sunt controversate, sunt dezbătute, sunt un chin financiar și organizatoric. Dar fără meditații nu ai cum să iei o notă rezonabilă la examen. Cine crede că școala este suficientă, cine merge pe principiul „pe vremea mea nu făcea nimeni pregătire în privat și am ajuns bine mersi la liceu” se înșală amarnic. Am stabilit deja că școala nu mai este ce era, că a a scăzut dramatic calitatea actului educațional. Strânge cureaua și din dinți și fi pregătit să bagi bani, timp, efort.
Da, este frustrant că învățământul este gratuit în România și totuși ești nevoit să plătești pentru a avea garanția că puteți trece peste aceste examene. Dar știi ce? Nu este nici vina ta, nici a copilului tău și nici a cadrelor didactice, până la urmă ,că “România Educată” este un putregai. Că de zeci de ani deja nu este nimeni în stare să facă o reformă serioasă a învățământului care să-l scuture din țâțâni și să-l aducă în prezent, la nevoile, cerințele și realitatea de acum.
Fii pregătit, deci, să începi căutările unui profesor privat, să îl duci/iei de la pregătire, să cumperi n-șpe mii de culegeri, să păstrezi legătura permanent despre evoluția lui, să îți reajustezi bugetul familiei.
Ședințe, hârțoage și mult, foarte mult timp alocat examenelor
Dacă până acum mergeai la ședințele cu părinții când era absolut necesar sau ca să mai arunci un ochi în catalog, în clasa a VIII-a ședințele cu părinții se vor multiplica. O să te trezești de multe ori fugind de la serviciu mai devreme sau renunțând la alte planuri ca să bifezi nenumăratele întâlniri de informare asupra formalităților privind desfășurarea examenelor. Că de ce să fie simplu, când poate să fie complicat? De ce să te concentrezi pe pregătirea copilului tău când poți să plimbi hârtii de la o instituție la alta (cum se întâmplă la probele de bilingv sau vocaționale), când trebuie să înveți despre regulamente, și proceduri, când trebuie să completezi infinite fișe, să duci tot felul de acte, când trebuie să-ți notezi meticulos toate cele necesare înscrierii, date, documente, calendare.
Voi, cei care intrați în clasa a VIII-a lăsați orice speranță că veți mai avea o vară și o vacanță în anul cu pricina. Tot parandalâcul va dura jumătate de vară, cu tot ce înseamnă, examene, afișarea rezultatelor, bifarea opțiunilor pentru licee, distribuirea, contestațiile, înscrierea (alte hârtii plimbate între instituții) la liceul la care a fost admis.
Pentru sănătatea mintală a tuturor dă cu zen și cu atitudine pozitivă
Va fi un an greu pentru tine și copilul tău. Cu nopți nedormite de griji, cu scenarii care îți vor face nopți albe, cu emoții, stres, necunoscute care vor culmina, în ziua examenelor, cu tine devenind un zombie complet nefuncțional. Încearcă pe cât posibil să nu îi arăți copilului tău toate astea. Crede-mă pe cuvânt, îl macină și pe el.
Încercați (eu nu am reușit dar poate vă iese vouă) să vă detașați puțin de toată importanța și gravitatea sub care se desfășoară aceste examene. Știu, este un pas important, de el depinde viitorul copilului tău pentru următorii patru ani. Dar oare cât din toată această neliniște este de fapt alimentată de niște așteptări supraevaluate, de presiunea celor din jur, din nevoia de validare venită din jur, din teama de a nu fi catalogat un părinte care a eșuat pentru că nu a intrat la un liceu de top copilul lui.
Examene vor tot fi. Toată viața e un examen, până la urmă. Nu putem să ne poticnim de la primul. Cu sau fără Xanax, viața merge înainte și după evaluarea națională.
Acestea fiind zise, vă doresc o vacanță plăcută și fie ca la anul pe vremea asta să ne auzim cu bine. Succes.